Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ ръст на икономическата активност в частния сектор на САЩ през януари

Бизнес активността в частния сектор на САЩ се разшири изненадващо през януари въпреки нарушените вериги за доставки поради коронавирусната пандемия, тъй като експанзията в промишлеността нарасна силно до 13 и 1/2-годишен връх при нарастване и в сферата на услугите, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit за настоящия месец.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, нарасна през януари до 58,0 пункта от 55,3 пункта през декември 2020 г., като това е второто най-високо ниво на индекса от 2015 г. насам и е факт въпреки продължаващата да набира скорост Covid пандемия в страната и свързаните с нея ограничителни мерки и ректрикции.

Промишленият PMI индекс се повиши през първия месец на новата година до 59,1 пункта от 57,1 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от май 2007 г., докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово понижение към 56,5 пункта.

Индексът, измерващ бизнес активността в сферата на услугите скочи до 57,5 пункта от 54,8 пункта през декември.

"Американският бизнес отчете силен старт на 2021 г., подкрепен от надеждите, че разработките на ваксини означават, че най-лошото от пандемията е вече зад гърба ни, и че новата администрация ще осигури стабилна и подкрепяща среда за по-силен икономически растеж", посочи главният икономически икономист на IHS Markit Крис Уилямсън и допълни:

"Ръстът на производството се ускори през януари до второто най-високо ниво от почти шест години, като рязко повишение отбеляза и бизнес оптимизмът за предстоящата година. През последните три месеца бизнес настроенията са на най-високите нива от  от началото на 2015 г.".

Според него обаче ограниченият производствен капаците може да се отрази негативно на икономическата експанзия. "Не само през последните два месеца се наблюдава недостиг на предлагане, развиващо се с темпове, които не са наблюдавани по-рано в историята на нашето проучването, но и цените се повишават поради дисбаланса между търсенето и предлагането. Следователно инфлацията на входа на предприятията също достигна високо ниво и оказва допълнителен натиск за повишаване на средните продажни цени на стоки и услуги", предупреди Уилямсън.

Главният икономисти на IHS Markit също така отбеляза, че днешното проучване показва, че има разочароващи новини по отношение на пазара на труда, тъй като краткосрочните опасения за въздействието на пандемията, особено за търсенето на услуги, насочени към потребителите, и нарастващите производствени разходи доведоха до най-слабата трудова заетост от юли 2020 г. насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!