Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън отмени транссексуалната военна забрана на Тръмп

Джо Байдън
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в понеделник изпълнителна заповед за отмяна на забраната на предшественика му транссексуални хора да служат в американската армията, съобщава Ройтерс. 

С този ход Байдън изпълнява свое предизборно обещание и ще бъде приветстван от защитниците на LGBT (организацията, защитаваща лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални).

Решението беше широко очаквано предвид острата критика на Джо Байдън срещу тази забрана, докато новоназначеният му министър на отбраната Лойд Остин също сподели подкрепата си за отмяна на наложената от Тръмп забрана.

"Ако сте в състояние и сте квалифицирани и можете да поддържате стандартите, трябва да ви бъде разрешено да служите и можете да очаквате, че аз ще подкрепям това през цялото време", каза Остин преди дни пред американските сенатори.

Бившият президент Доналд Тръмп забрани през юли 2017 г. трансджендъри да служат в армията "в каквото и да е качество". Политиката на предишния президент позволи на трансджендърите, които вече са били включени в редиците на армията, да останат на служба, но предотврати присъединяването на транссексуални новобранци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!