Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвегия затваря от петък границите си за всички посещения от несъществено значение

Ерна Солберг , премиер на Норвегия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Норвегия Ерна Солберг обяви в сряда, че от полунощ четвъртък срещу в петък границите на страната ще бъдат официално затворени за всички чужденци без постоянно местожителство в страната с изключение на посещенията със съществено значение.

Мярката ще отбележи едно от най-строгите ограничения за пътуване в Европа с оглед на коронавирусната пандемия. "На практика границата ще бъде затворена за всички, които не живеят в Норвегия", каза Солберг, цитиран от Ройтерс.

Премиерът потвърди постепенното намаляване на случаите на Covid-19, но обясни, че новоналожените мерки са за допълнителна защита на страната от мутиралите варианти на болестта, открити във Великобритания и в други държави.

Солберг посочи също, че докато здравните работници се считат за такива съществено значение и ще бъдат освободени от тази забрана, работниците мигранти няма да имат право да преминават границата.

Единствените изключения ще са здравни работници, пристигащи от Швеция и Финландия. Забраната няма да важи и за превозвачи.

Условията за затварянето на норвежките граници ще бъдат преразгледани след две седмици.

От Министерството на външните работи на нашата страна посочиха, че изключения от изискването се прави по хуманитарни причини, сред които оказване на специални грижи за граждани в Норвегия, за чужденци, които се събират с деца си; близки членове на семейството на постоянно пребиваващи в Норвегия, като кръгът обхваща единствено съпрузи, партньори, малолетни деца, родители. Изключения се прилагат и за журналисти и персонал на чуждестранни медии, за моряци и екипажи в авиацията, за чужденци, ангажирани с превоз на стоки и пътническия транспорт, за чужденци, ангажирани с критични социални функции и др.

Две седмици след въвеждането на новата мярка норвежките компетентни органи ще направят оценка за нейната ефективност и за нуждата на евентуалното ѝ продължаване.

В сила остава изискването допусканите пристигащи да предоставят отрицателен тест за коронавирус при влизане в Норвегия, както и предварителна регистрация на пътуващите, задължителен тест на границата и задължителна карантина.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Oslo@mfa.bg
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна