Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауъл от Фед: Икономиката на САЩ е все още далеч от пълното възстановяване

Джером Пауъл, управител на Фед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл предупреди в сряда, че националната икономика е далеч от целите на централната банка за заетост и инфлация и е далеч от пълното възстановяване от коронавирусната криза.

"Вероятно ще отнеме известно време, за да бъде постигнат съществен по-нататъшен напредък", посочи той на пресконференция след решението на Фед да запази основните лихвени проценти непроменени в целевия диапазон между 0,00% и 0,25%.

Рязкото увеличаване на случаите на коронавирус, на хоспитализациите и на смъртните случаи от Covid-19 "вреди на икономическата активност и на създаването на работни места", отбеляза още Пауъл.

Според него инфлацията остава под целта от 2 на сто, но има подобрена перспектива за по-късно през годината - най-вече поради ваксинацията, продължаващото спазване на мерките за социално дистанциране и допълнителна фискална подкрепа.

Той също така подчерта, че високите нива на безработицата са по-чести сред работещите с ниски доходи и сред малцинствата.

Американската икономика все още е далеч от пълното възстановяване.

Джеръм Пауъл заяви, че икономиката на страната трябва да извърви "дълъг път", преди да постигне пълно възстановяване от коронавирусната криза.

В изказване пред пресата той заяви, че правителственият фискален отговор на кризата е "силен" и представлява "ключова причина досегашното възстановяване да е било успешно".

Икономическият път обаче остава несигурен, подчерта Пауъл, предупреждавайки, че понастоящем политиката на Фед е на "9 милиона работни места или дори повече“ под необходимите нива, за да постигне максималната си цел за трудова заетост. Затова все още е подходящо централната банка да има стимулираща и приспособяващ парична политика в подкрепа на максималната заетост, подчерта той.

Новите щамове на Covid-19 носят допълнителни икономически рискове

Джером Пауъл отбеляза, че новооткритите и потенциално по-опасни щамове на коронавируса носят отрицателни рискове за икономиката, подчертавайки, че Фед не е в състояние да моделира прогнозите поради динамиката на пандемията.

Фед остава фокусиран върху осигуряването на максимална заетост и финансова стабилност, каза още той. "Рано е да се говори за конкретни дати", настоя той и добави, че Фед е увеличил усилията си за напредък в тези ключови области.

Председателят на Фед също така призова американците да се ваксинират срещу Covid-19, веднага щом могат, като добави, че той е получил първата доза ваксина и очаква да се ваксиниран повторно възможно най-скоро. Пауъл обаче сподели опасенията, че разпространението на ваксините в цялата страна ще бъде трудно.

Има "добри доказателства", които показват, че икономиката ще бъде по-силна през втората част на годината най-вече поради очакванията за ваксинация и фискална подкрепа, каза той пред репортери.

Все още обаче има "значителни рискове за икономическите перспективи", но самата перспектива изглежда по-добра от преди, подчерта председателят на Фед.

Според него пазарът на труда в САЩ и малкият бизнес, силно засегнати от коронавирусната криза, са "голямата грижа" за Федералния резерв. Въпреки че рисковете за намаляване остават, се очаква икономиката да се възстанови силно през втората половина на годината, заяви отново той.

"Тези хора все още са изложени на риск. Ние навлизаме в различна икономика и все още научаваме за това", каза Пауъл, добавяйки, че "е напълно съгласен" с планът на правителството на Джо Байдън да изгради по-справедлива икономика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна