Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спад на акциите на Facebook и Tesla след тримесечните отчети на двете компании

Акциите на Facebook и на Tesla поевтиняват рязко на извънборсовата търговия, след като двете водещи американски компании представиха финансовите си резултати за последното тримесечие след края на борсовата сесия на Уолстрийт.

Акциите на Facebook поевтиняха с близо 5%, въпреки че водещата световна социална медия обяви по-добри от очакваните печалби и приходи за последното тримесечие, но предупреди за "значителна несигурност, тъй като трябва да се справяме с редица предизвикателства през 2021 г.".

Печалбата на медийния гигант скочи с 52% до 11,22 млрд. долара, или $ 3,88 за акция, спрямо последното тримесечие на 2019 г. и при пазарни очаквания за по-малка печалба от $ 3,19 за една акция. Приходите на Facebook пък се повишиха с 33% на годишна база до 23,08 млрд. долара при осреднена прогноза за 26,36 млрд. долара.

Бордът на директорите на компанията също така разреши допълнителни обратно изкупувания на акции за още 25 милиарда долара.

Марк Зукърбърг

"Имахме силен край на годината, тъй като хората и фирмите продължиха да използват нашите услуги през тези предизвикателни времена“, заяви главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг при представяне на финансовите резултати. "Вълнувам се от нашата продуктова пътна карта за 2021 г., докато изграждаме нови и смислени начини за създаване на икономически възможности, изграждане на общност и помагаме на хората просто да се забавляват".

Главният финансов директор на Facebook Дейвид Уенър обаче предупреди, че очаква компанията да се изправи пред "по-значителни насрещни ветрове по отношение на рекламите през 2021 г. Това включва въздействието на промените в платформата, по-специално iOS 14 на Apple, както и променящата се регулаторна среда".

Месечните активни потребители, ключов барометър за глобалния растеж на Facebook, се подобриха с 12% до 2,8 милиарда, в сравнение с очакванията от 2,76 милиарда.

През 2020 г. акциите на Facebook поскъпнаха с около 22%.

Акциите на Tesla поевтиняха с над 2% след края на редовната търговия на Уолстрийт, когато те се понижиха с 2,35%, въпреки че компанията за електромобили излезе на печалба за шесто поредно тримесечие, но самата печалба беше по-слаба от пазарните очаквания.

За последното тримесечие печалбата на Tesla нарасна до 270 млн. долара, или под 24 цента на акция, спрямо 105 млн. долара, или 11 цента на акция година по-рано. Коригираната печалба достигна 80 цента на акция, но при прогнози за печалба от $ 1,02 за акция.


В същото време приходите на американската компания за електромобили скочиха с 46% до 10,74 млрд. долара спрямо същото тримесечие година по-рано, когато приходите бяха в размер на 7,38 млрд. долара, докато осредните прогнози на Уолстрийт бяха за приходи от 10,47 млрд. долара.

Компанията заяви, че очаква годишен ръст от 50% на доставки през следващите години и че вероятно ще "нарасне по-бързо" през 2021 г.

Това би означавало около 750 000 автомобили през 2021 г. спрямо малко под 500 000 елктромобили, доставени през 2020 г. - годината през която американската фабрика на Tesla трябваше да спре работа за известно време заради коронавирусната пандемия. Анализираните обаче очакваха, че доставките през тази година ще се увеличат до около 800 000 автомобила.

През изминалите 12 месеца акциите на Tesla скочиха с близо 700%.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.