Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на приходите на easyJet с 88% през последното тримесечие

Снимка: БТА

Британската нискотарифна авиокомпания easyJet PLC заяви в четвъртък, че приходите ѝ за последните три месеца на календарната 2020 г. (за първото тримесечие на нейната фискална 2021 г.) са спаднали с цели 88% поради пандемията от коронавируса, но отбеляза, че финансовите резултати са в съответствие с очакванията поради продължаващата дисциплина и гъвкавост.

Нискобюджетната авиокомпания отчете общи приходи за този период от 165 милиона лири в сравнение с 1,42 млрд. британски лири за същите три месеца на 2019 година.

За тримесечието, приключило на 31 декември, компанията обяви, че приходите от пътници са спаднали с 90% до 118 милиона британски лири, а допълнителните приходи са намалели с 84% до 47 милиона британски лири.

Компанията посочи, че очаква подобряване на търсенето на пътувания, при условие че продължава напредъкът по отношение на ваксинациите и има облекчаване на правителствените ограничения за пътуване в цяла Европа.

Нискотарифният превозвач заяви, че броят на пътниците през отчетния периода е спаднал с 87% до 2,9 милиона.

EasyJet заяви, че е летял с едва 18% спрямо капацитета си за фискалната 2019 г.  и че прогнозата за капацитета му е точна и позволява силен контрол на разходите. Авиокомпанията каза, че основните разходи, с изключение на горивото, са намалени до 52% при стабилна валута, тъй като са направени икономии в области като летищни такси, наземно обслужване, разходи за екипаж и поддръжка.

Въз основа на настоящите ограничения за пътуване, през настоящото тримесечие компанията очаква да лети с не повече от около 10% от капацитета за същия период на 2019 г.

"На този етап, като се има предвид продължаващото ниво на краткосрочна несигурност, не би било подходящо да се предоставят допълнителни финансови насоки за финансовата 2021 г.", каза още компанията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна