Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Фаучи: Колективният имунитет в САЩ трябва да бъде достигнат до началото на есента

д-р Антъни Фаучи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният медицински съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи заяви в четвъртък, че има списък с приоритети, когато става въпрос за ваксинацията срещу Covid-19, но подчерта, че "когато стигнете до точката, когато вече сте се погрижили за тези приоритети и всъщност можете да позволите на всеки да се ваксинира, няма да е необходимо да сте в тази приоритетна група".

Той смята, че този сценарий вероятно ще се случи през април, но че колективният (стадният) имунитет може да бъде достигнат до началото на есента и че това би означавало около 70 до 80% от населението. Д-р Фаучи също така добави, че той би останал предпазлив по отношение на посещенията на семейството дори след получаване на Covid ваксината.

Антъни Фаучи отново подчерта, че смята, че "двойното маскиране" има смисъл, защото това означава по-добра превенция на вирусите.

"Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) непрекъснато оценяват това. В момента препоръките за това не са се променили. Наистина трябва да подчертаем, че първото нещо, което искаме да направим, е да се уверим, че всички постоянно носят маски. Ако обаче имате двойна бариера, здравият разум ви казва, че две (маски) е по-добре от една, но официалната препоръка, която може да се промени, все още е всеки да носи маска", посочи д-р Фауци пред National Public Radio (NPR).

Д-р Фаучи също така предупреди, че коронавирусната пандемия в САЩ "потенциално може да се влоши" поради появата на нови варианти на вируса.

"Вече планираме и внедряваме, правейки модифицирана версия на ваксината, която в крайна сметка ще бъде в състояние да бъде насочена конкретно срещу южноафриканския вариант, който е най-проблемният от всички тях“, каза той пред телевизия MSNBC.

"Така че, от една страна, нещата изглеждат малко по-добре с оглед на оформящото се плато на новозаразените, но от друга страна, може да имаме някои трудни моменти, за които трябва да сме подготвени", допълни той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна