Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

През 2020 г. САЩ отбелязаха най-дълбоката рецесия от повече от половин век

Растежът на БВП се забави рязко в края на миналата година до 4 на сто годишно

Растежът на американската икономика се забави рязко през последното тримесечие на 2020 г. до 4% на годишна база от рекордния подем с над 33% през предходните три месеца, тъй като силната коронавирусна вълна в страната ограничи възстановяването, изтласквайки времевия графика за по-силен икономически скок за по-късен етап през настоящата година.

За цялата 2020 г. БВП на САЩ се сви с 3,5%, което представлява най-дълбоката рецесия от далечната 1946 година, след като през 2019 г. американската икономика нарасна с 2,2%. Това представлява и първото свиване на икономиката на САЩ след глобалната финансова криза през 2008-2009 г.

В рамките на четвъртото тримесечие на изминалата година БВП се повиши с 4,0% годишно след ръст от 33,4% през третото тримесечие, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за икономически растеж от около 4,2-4,3 на сто.

Тримесечна графика на БВП на САЩ

Потребителските разходи, които са основен генератор за икономическия растеж, се повишиха през четвъртото тримесечие на 2020 г. с едва 2,5% на годишна база след техен ръст с цели 41% през периода юли - септември.

В същото време обаче бизнес инвестициите бяха по-силни от очакваното, като разходите за бизнес оборудване скочиха през последното тримесечие с 24,9% след техен ръст с над 68% през третото тримесечие. Общите бизнес инвестиции се увеличиха с 13,8%, но след скок с 22,9% през предходните три месеца. Жилищните инвестиции пък се увеличиха с 33,5%

Американският износ пък нарасна в края на 2020 г. с 22% (след скок с близо 60% през третото тримесечие), докато вносът се увеличи с 29,5% (след ръст с 93,1% през юли - септември), като по-големият търговски дефицит се отрази негативни на данните за БВП.

Рязкото забавяне на американската икономика в края на 2020 г. дойде с оглед на силната втора пандемична вълна в страната и приключване на голям част от противоепидемични финансови помощи в размер на 3 трлн. долара.

В сряда вечерта Федералният резерв запази без промяна рекордни ниската си основна лихва в диапазона между 0,00% и 0,25% и обеща да продължи да инжектира пари в икономиката чрез покупки на облигации за 120 млрд. долара месечно, отбелязвайки, че "темпът на възстановяване на икономическата активност и заетостта се е забавил през последните месеци".

Тъй като коронавирусът все още не поставен под контрол, икономистите очакват допълнително забавяне на растежа през първото тримесечие на 2021 г., преди да последва по-силно възстановяване до лятото, тъй като ще започнат да действа одобрените допълнителни финансови стимули за близо 900 млрд. долара и повече американци ще бъдат ваксинирани срещу Covid-19.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.