Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на Уолстрийт след данни за ваксината на J&J и "битката" малки инвеститори - хедж фондове

Търговията на Уолстрийт стартира с понижения на основните фондови индекси, след като американският фармацевтичен гигант Johnson & Johnson отчете сравнително ниска ефективност на разработената ваксина срещу Covid-19.

Според последни данни от клиничните изпитания, ефективността на ваксината на J&J в САЩ е 72%, но в глобален план, включвайки Латинска Америка - 66% и едва 57% ефективност при прилагането ѝ в Южна Африка, където върлува един от най-заразните и опасни нови варианти на коронавируса.

Около два часа след старта на Уолстрийт индексът на сините чипове DJIA се понижава с над 340 пункта (с 1,12%), широкият индекс S&P 500 с 1,08%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,17%.

И трите водещи индекси са на път да отбележат най-солидни седмични загуби от края на октомври 2020 г.


Акциите на Johnson & Johnson поевтиняват с близо 4%, докато акциите на Novavax нарастват с около 65%, след като по-рано през деня компанията обяви ефективност от близо 90% на разработената от нея ваксина срещу Covid-19.

В същото време акциите на Moderna поскъпват с 8%, а тези на Pfizer с 1,6%, тъй като разработените и вече прилаганите в целия свят техни ваксини срещу Covid-19 имат далеч по-голяма ефективност от над 90 на сто.

От една страна ефективността на ваксината на J&J е доста по-ниска от тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, но пък се поставя само с една доза и е много по-лесна за съхранение - в обикновен хладилник до три месеца. В същото време проучването  на Johnson & Johnson отчита и 85% ефективност на ваксината при спиране на тежки Covid заболявания и предотвратяване на хоспитализация срещу множество варианти на коронавируса 28 дни след имунизацията.

Силно негативно отражение на търговията на Уолстрийт продължава да оказва и "пазарната битка", която се води през последните дни между малките индивидуални инвеститори и големите хедж фондове.


Тази истинска битка, определяна вече от някои като новата пазарна интернет версия на "Окупирай Уолстрийт", започна по-рано през седмицата, когато армия от индивидуални инвеститори бяха организирани през форума Wallstreetbets на социалната новинарска медия Reddit да купуват агресивно акции на няколко по-малки компании.

Това доведе до рязко поскъпване на акциите на компании като GameStop, AMC Theatres, Blackberry и Bed, Bath and Beyond, при което бяха "пробити" къси позиции в тези акции на големи хедж фондове.  Това принуди хедж фондовете да ликвидират тези техни къси позиции, което доведе до още по-стремглаво поскъпване на акциите на тези компании, като в същото време хедж фондовете бяха принудени започнат да покриват реализираните загуби чрез продажби на притежавани от тях други акции.

Вчера редица платформи за търговия на акции като Charles Schwab, TD Ameritrade, Interactive Brokers и Robinhood Markets Inc. взеха решения да ограничат или дори да преустановят търговията с акции на тези няколко компании, което доведе до силен спад на техните цени и до известно успокояване на останалата част на търговията на Уолстрийт.

Днес обаче има ново рязко поскъпване на акциите на тези няколко компании, след като платформите за търговия Robinhood и Interactive Brokers обявиха, че планират да разхлабят наложените ден по-рано ограничения за търговия с тези акции.

Акциите на GameStop вече поскъпват отново с цели 70% след вчерашен спад 44%, докато акциите на AMC Theatres поскъпват отново с 55%, след като армията от индивидуални инвеститори отново поднови съвместните покупки на тези акции.

Това отново засили опасенията, че хедж фондовете, понесли загуби за милиарди долари от късите позиции спрямо цитираните по-горе компании, ще се наложи да покриват тези загубите чрез продажби на притежавани от тях акции на големи водещи компании като Apple Inc, Amazon.com Inc, Microsoft Corp, Facebook Inc, Netflix Inc, Tesla Inc и на компанията-майка на Google - Alphabet Inc.

В резултат на това акциите на технологични гиганти като Apple поевтиняват в петък с над 3%, на Amazon с 0,7%, на Microsoft - с 1,7%, на Facebook - с 3,2%, на Netfix  - с 0,85%, на Tesla - с 2% и на Google - s 1,4%.

Пазарната битка на Уолстрийт между малките инвеститори и хедж фондовете се отразява негативно и на европейските борси, които се намират под допълнителен натиск и в резултат на опасенията за темпото на Covid ваксинация на стария континент с оглед недостига на вече поръчани ваксини. Новите варианти на коронавируса, за които разработените досега ваксини сякаш са по-малко ефективни, също допринасят за негативната настройка на европейските пазари на акции.

В края на петъчната търговия общият индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 1,57%, немският индекс DAX 30 с 1,33%, френският CAC 40 с 1,59%, италианският MIB с 1,24%, испанският Ibex 35 с 1,95% и британският FTSE100  - с 1,6%


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна