Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форумът Wallstreetbets се увеличи с 2 милиона последователи само за 24 часа

Форумът Wallstreetbets на уебсайта за дискусии Reddit достигна в петък 6 милиона потребители, като само в рамките на по-малко от 24 часа те се увеличиха с 2 милиона.

Популярността на Wallstreetbets експлодира тази седмица, след като потребителите на форума се втурнаха да купуват акции на компанията GameStop и на други компании, за които големи хедж фондове държаха големи по размер т.нар. "къси позиции" (продадени на зелено акции), причинявайки колосални многомилиардни загуби за притежателите на тези къси позиции и създавайки огромна волатилност (колебания) на пазарите на акции на Уолстрийт.

"Естеството на опциите за акции убеждава хората да вземат хиляда долара и да ги превърнат в сто хиляди или в някои случаи в един милион долара“, посочи Хайме Рогозински, основател на Wallstreetbets.

Създаден през януари 2012 г., форумът Wallstreetbets набра скорост по време на коронавирусния локдаун, тъй като пандемичната криза засегна фондовите пазари, а бенефициентите от предоставяните правителствени антикризисни финансови стимулите се обърнаха към форума за съвет за инвестиране.

Междувременно Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) се включи в "битката" между малките инвеститори и хедж фондовете на Уолстрийт в петък, предупреждавайки както брокерските компании, така и пакета от търговци от социалните медии, че следи отблизо за потенциални нарушения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна