Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мексико ще внесе от Индия 870 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“

Мексикaнският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мексико планира да внесе около 870 000 дози от ваксината срещу Covid-19 на „АстраЗенека“ от Индия през февруари, както и да я произвежда на своя територия, съобщи мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, цитиран от Ройтерс.

Мексико и Аржентина са сключили сделка с „АстраЗенека“ да произвеждат нейната ваксина за дистрибуция в Латинска Америка с финансовата подкрепа на най-богатия човек в региона – мексиканецът Карлос Слим.

На 10 февруари се очаква доставките на ваксината „Пфайзер/Бионтех“ да бъдат възстановени, каза Лопес Обрадор, който миналата неделя съобщи, че се е заразил с коронавируса. Лекарите са го уверили, че се възстановява и критичната фаза е отминала.

По-рано тази седмица Мексико задмина Индия по брой на потвърдени смъртни случаи от Covid-19 и така зае трето място в света по този показател.

При съпоставка на глава от населението обаче латиноамериканската страна е зад страни като Великобритания, Чехия, Италия, САЩ, Перу и Испания, сочат данните на университета „Джонс Хопкинс“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна