Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BioNTech обещава допълнително 75 милиона дози ваксини за ЕС

Снимка: БГНЕС

Германската биотехнологична компания BioNTech желае да достави допълнително 75 милиона дози ваксини срещу Covid-19 до Европейския съюз през второто тримесечие на 2021 г., заяви в понеделник финансовият директор и главният оперативен директор Зирк Пьотинг.

Допълнителното количество означава, че компанията, която разработи коронавирусната ваксина съвместно с Pfizer, ще се върне към първоначалния си план за доставки, обясни Пьотинг.

Говорейки преди предстоящата по-късно в сряда среща на доставчици на Covid ваксини с германските държавни служители, той добави, че това число трябва да е над доставките на всичките обещани ваксини през първото тримесечие.

"За да отговорим на нарасналото глобално търсене, планираме да произведем два милиарда дози от нашата ваксина срещу Covid-19 през 2021 г. За целта ще увеличим планираното по-рано производство от 1,3 милиарда дози ваксина с повече от 50%. Вървят по план мерките за разширяване на производствения ни капацитет", заяви още Зирк Пьотинг.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди, че Pfizer и BioNTech ще доставят 75 милиона допълнителни дози от ваксината срещу Covid-19 през второто тримесечие на годината, съобщава Ройтерс.

"BioNTech/Pfizer ще доставят 75 милиона допълнителни дози през второто тримесечие на годината - и общо до 600 милиона през 2021 г.“, написа в Туитър Фон дер Лайен.

ЕС, чиито държави-членки изостават от Израел, Великобритания и Съединените щати във ваксинационния процес, се опитва да се снабди с нужните дози в момент, когато най-големите западни производители на лекарства забавят доставките до блока поради производствени проблеми.

Ден по-рано и от AstraZeneca обещаха, че ще доставят на ЕС през първото тримесечие допълнителни 9 милиона дози от разработената заедно с Оксфордския университет ваксина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна