Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нюйорските летища LaGuardia и JFK отмениха почти всичките полети

Американският североизток беше ударен от една от най-мощните зимни бури от години

Ню Йорк отложи ваксинациите срещу коронавирус заради снежната буря

Североизточната част на САЩ се събуди в понеделник под снежно одеяло, след като мощна зимна буря връхлетя голяма част от Пенсилвания до Нова Англия, причинявайки сериозно проблеми в Ню Йорк и други големи градски центрове в региона, съобщава Ройтерс.

Според националната метеорологична служба мощната зимна буря ще донесе до вторник между 31 и 61 см сняг в целия регион, а скоростта на снеговалежите може да достигне от 5 до 10 см на час по време на пика на бурята.

Ако постигне максималния си потенциал, това би било първата зимна буря, която генерира повече от 61 см сняг в Ню Йорк от 2016 г. насам, когато последната рекордна виелица натрупа дебелина на снежната покривка от 70 см в най-населения град в САЩ, посочва от метеорологичната служба.


Предупрежденията за зимни бури са в сила в целия североизток. Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи обяви извънредно положение в неделя, като в понеделник преустанови обществените автобусни линии за целия ден.

В Ню Йорк кметът Бил дьо Блазио пък наложи ограничения за несъществени пътувания, започвайки от 06.00 часа местно време в понеделник поради обилен снеговалеж и силен вятър. Той също така обяви спиране на личното обучение в градските училища в града до вторник.

Малко по-късно през деня губернаторът на щата Андрю Куомо обяви извънредно положение в града и в девет други окръга поради снежната буря.

Всички полети от летището LaGuardia и по-голямата част на полетите от летището от JFK са отменени или преустановени заради мощната снежна буря в района на Ню Йорк.

"Цялата полетна дейност в LaGuardia е спряна поради текущите метеорологични условия“, споделиха служители на летището LaGuardia в Туитър. Служители на JFK пък написаха в Туитър, че 83% от всички полети са били отменени, като се очакват още откази, тъй като снегът продължава да връхлита американския североизток.


Бурното време засегна не само пътищата и пътуванията, тъй като и местата за ваксинация срещу Covid-19, като и местата за тестване бяха принудени да затворят или променят графика си.

Всичките шест големи места за ваксиниране в Ню Джърси бяха затворени в понеделник, като назначенията за ваксини бяха разсрочени и на много места в щата Ню Йорк. Ваксинациите и тестовете също бяха преустановени в държавните болници и здравни центрове в Ню Йорк.

Де Блазио каза, че тъй като градът е изправен пред снежна покрива от около 56 см, ваксинациите ще бъдат отменени и във вторник. "Бурята нарушава усилията ни за ваксинация и трябва да пазим хората в безопасност", каза той на брифинг.

В Бостън здравните служители обявиха затварянето в понеделник на клиника за ваксини срещу Covid-19 в Центъра Реджи Луис, голям спортен център на закрито.

Но много американци от североизточните части на страната посрещнаха с вълнение обилния снеговалеж, включвайки се активно в социалните мрежи, за да споделят снимки на улици, паркове и задни дворове, покрити с дебел сняг, както и на щастливи домашни любимци, играещи в снега.

Дори гигантските панди в Националния зоопарк на Смитсониън във Вашингтон изглежда се радват на зимното време.


Снимки: Ройтерс и БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна