Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

SpaceX ще стартира първата изцяло цивилна космическа мисия през тази година

Снимка: Ройтерс

Компанията SpaceX обяви в понеделник, че ще изведе четири цивилни лица с капсулата Crew Dragon в орбита около Земята, определяйки това като "първата в света цивилна мисия“, съобщава бизнес телевизия CNBC.

Точната дата на мисията, наречена Inspiration4 (Връхновение4), все още не е определена, но фирмата на Илон Мъск разкри, че тя вероятно ще се проведе през четвъртото тримесечие на 2021 година.

Главният изпълнителен директор на компанията Shift4 Payments LLC Джаред Исаакмен ще бъде един от членовете на екипажа и командир на екипажа, се казва още в изявлението.

Мисията Inspiration4 се стреми да повиши подкрепата за детската болница St. Jude. Исаакман дарява трите съпътстващи места в мисията "на членове на екипажа, които ще бъдат избрани да представляват стълбовете на мисията на лидерство, надежда, щедрост и просперитет“, се казва в прессъобщението на SpaceX.

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск.

"Inspiration4 е осъществяването на мечта за цял живот и стъпка към бъдещето, в което всеки може да се осмели да изследва звездите. Оценявам огромната отговорност, която идва с командването на тази мисия, и искам да използвам този исторически момент, за да вдъхновя човечеството, като същевременно помагам за справяне с детския рак тук на Земята", посочи Исаакмен в отделно изявление.

Екипажът на Inspiration4 ще премине обучение, водено от SpaceX, в което ще се подготви за изстрелване на една от ракетите Falcon 9 на компанията. SpaceX заяви, че мисията ще бъде „многодневно пътуване“ около Земята в капсулата Crew Dragon.

Компанията на Илон Мъск обяви няколко частни мисии през последните няколко години, включително сделка с японския милиардер Юсаку Маедзава за полет на ракетата на компанията Starship при пътуване около Луната през 2023 г.

SpaceX има и сделки за космически туризъм с Axiom Space, чиято цел е да откара четирима души до Международната космическа станция на 10-дневно пътуване в началото на следващата година, и Space Adventures, която пък планира да отведе четирима туристи на петдневно пътуване с "безплатен полет" до земната орбита през 2022 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени