Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиите в Белград за посещението на Вучич в Париж: Президентът се осигурява от всички страни

Александър Вучич (вляво) и Еманюел Макрон в Елисейския дворец - 1 февруари 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Посещението на Александър Вучич в Париж беше добро за Франция и Вучич, но много лошо за Сърбия и интересите на нейните граждани", заояви председателят на Народната партия Вук Йеремич, цитиран от вестник "Данас", цитиран от БТА.

"Стратегическата цел на Франция е да спре европейската интеграция на Западните Балкани, докато ЕС не извърши реформа на вътрешното си устройство, а това в най-добрия случай ще продължи с години. Никой не може да свърши това ро-добре от Вучич и затова за Париж има смисъл да го подкрепи да укрепи властта си. Ако при това могат да си осигурят и стотици милиони евро печалба за френските фирми за сметка на сръбските граждани - още по-добре. И това никой не може да свърши по-добре от Вучич" каза Йеремич за ТВ Нова С, цитиран от "Данас".
Запитан защо насред пандемията Вучич лично замина във Франция, Йеремич отговори, че "когато се комуникира онлайн, не може да се проведе поверителен разговор".

Вучич се опитва за "смекчи" Макрон с икономически изгоди, пише в заглавие на друга статия "Данас", като цитира дипломати, коментиращи посланията на двамата президенти за нови инвестиции в Сърбия и засилване на политическото сътрудничество. Източниците на "Данас" от диломатическите кръгове, коментирайки посланията, казаха неофициално, че сръбският президент се "осигурява от всички страни, включително и от Франция, а френсккият лидер, "чийто рейтинг у дома не е добър, се стреми да постигне икономически резултати за френски фирми, като голямата сделка за изграждане на белградското метро".

"Изглежда участието на френски компании в строителството на метрото е решен въпрос, въпреки че предстои да бъде обявен търг. (...) Вучич се стреми да засили отношенията си с Франция. Той възложи работите по строителството на Моравската автомагистрала на американците, на руснаците - жп линията Белград-Нови Сад, на китайците рудника Бор и металургичния комбинат в Смедерево, на германците дава големи субсидии за техните фирми в Сърбия и така се осигурява от всички страни", отбелязват събеседниците на "Данас".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна