Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комбинирано изпитване на ваксините "Спутник V" и "АстраЗенека" в Азербайджан и Близкия изток

Снимка: архив

Следващата седмица в Азербайджан и някои страни от Близкия изток започва изпитване на комбинирано поставяне на руската Covid ваксина "Спутник V" и британската на "АстраЗенека" и Оксфордския университет, заяви в четвъртък официален руски представител, цитиран от Ройтерс.

Първите резултати от съвместните изпитания се очакват през март, каза ръководителят на Руския държавен инвестиционен фонд (RDIF) Кирил Дмитриев.

Фондът RDIF ще обяви и съвместни опити на руската ваксина с такава на голяма китайска компания, добави Дмитриев.

По-рано днес стана ясно, че и във Великобритания стартира проучване дали поставянето на различни ваксини при първа и втора доза може да дава същия резултат както използването само на една ваксина.

Университетът в Оксфорд обяви, че вече търси доброволци за изследването, наречено "COM COV", което ще изследва използването на различни комбинации от одобрени ваксини срещу Covid-19 за първата и втората имунизационни дози.

Матю Снейп, главен изследовател в проучването и доцент по педиатрия и ваксинология в университета, заяви, че ако се покаже, че ваксините могат да се използват взаимозаменяемо, това може да "увеличи гъвкавостта на доставката на ваксини и може да даде улики как да се увеличи полето на защита срещу нови вирусни щамове".

Изследването ще включва първа доза от ваксината на Oxford и AstraZeneca, последвана от втората доза или от ваксината на Pfizer и BioNTech, или от допълнителна доза от ваксината на Oxford и AstraZeneca.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени