Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ удължава с още 9 месеца ликвидните линии в евро с централни банки извън еврозоната

ЕЦБ реши да удължи временните ликвидни линии в евро с централни банки, които са извън еврозоната, с девет месеца до март 2022 година.

Целта на тези линии за ликвидност в евро е те да отговорят на възможните нужди от евроликвидност в страни извън еврозоната при наличие на пазарни дисфункции поради коронавирусната пандемия.

Европейската централна банка реши през декември 2020 г. да предложи деветмесечно удължаване на временните си суап и репо линии с централни банки извън еврозоната. Централните банки на Албания, Хърватия, Унгария, Република Северна Македония, Румъния, Сан Марино и Сърбия се договориха да удължат продължителността на своите евроликвидни линии с ЕЦБ до март 2022 г.

Самите линии бяха установени по-рано през 2020 г., за да осигурят евроликвидност на финансови институции в съответните държави чрез съответните национални централни банки. Целта на тези линии за ликвидност в евро е да отговорят на възможни нужди от евроликвидност в страни извън еврозоната при наличие на пазарни дисфункции поради пандемията Covid-19, се посочва в съобщението на ЕЦБ.

Освен това те имат за цел да предотвратят негативния ефект на преливане на финансовите пазари и икономики в еврозоната, което може да повлияе неблагоприятно за гладката трансмисия на паричната политика на ЕЦБ върху реалната икономика. Временните линии за ликвидност в евро бяха определени да изтекат през юни 2021 г.

Чрез споразумение за суапова линия, Хърватска народна банка може да вземе заеми до 2 милиарда евро от ЕЦБ в замяна на хърватски куни.

Съгласно съответните споразумения за репо-линии:

Централната банка на Албания може да вземе заеми до 400 милиона евро от ЕЦБ, Унгарската централна банка може да вземе заеми до 4 милиарда евро от ЕЦБ, Народна банка на Република Северна Македония до 400 милиона евро от ЕЦБ, Румънската централна банка - до 4,5 млрд. евро от ЕЦБ, Централна банка на Република Сан Марино до 100 милиона евро и Народната банка на Сърбия може да вземе заем до 1 милиард евро от ЕЦБ.

В рамките на съответните репо линии централните банки могат да заемат евро до определения лимит в замяна на адекватно обезпечение от местна валута, деноминирано в евро, посочва ЕЦБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна