Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония почита Гоце Делчев

Снимка: архив

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изпрати поздравление по повод деня, в който преди 149 години е роден Гоце Делчев, съобщава информационният сайт "Фактор", цитиран от БТА.

"Днес, на 4 февруари (23 януари по стар стил - бел.ред.), в деня на рождението на вдъхновителя на македонското национално дело Гоце Делчев си спомняме и отдаваме почит на неговия исторически принос в създаването на македонската държавност.

Като вдъхновител и двигател на македонската революционна организация Гоце Делчев винаги призоваваше за единство и сплотеност в политическите предизвикателства, пред които е изправена страната, на всички обществени фактори и граждани, без разлика от тяхната религиозна, етническа или политическа принадлежност.

Идеалите на тази велика личност са наше общо задължение да продължим да изграждаме държавата като демократична и икономически напредваща страна, която днес е част от най-силния военен съюз НАТО и страна, която върви към членство в ЕС", се казва в посланието на премиера.

Делегации на правителството, на управляващия СДСМ и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ положиха цветя на гроба на Гоце Делчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна