Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ: Нужни са най-малко 6 месеца подготовка за евентуално въвеждане на отрицателни лихви

Английска централна банка

Британските банки се нуждаят от най-малко шест месеца, за да се подготвят за евентуално намаляване на лихвените проценти до отрицателна територия, съобщи още английската централна банка.

Централната банка публикува резултати от своя преглед на това как подготвени кредитори като HSBC, Lloyds и Barclays за пръв път биха прилагали отрицателни лихвени проценти.

"Ангажирането на британския органа за пруденциално регулиране с регулираните фирми показа, че прилагането на отрицателен банков лихвен процент за по-кратък период от шест месеца ще привлече увеличени оперативни рискове“, се посочва в изявлението на АЦБ.

Централната банка заяви, че не иска да изпраща сигнал, че възнамерява в даден момент да определи отрицателен банков лихвен процент, но "би било подходящо да започне подготовка, за да осигури възможността да го направи, ако е необходимо в бъдеще".

Банковите регулатори трябва да започнат да подготвят банките за въвеждане на отрицателни лихви по всяко едно време след шест месеца, се казва още в изявлението.

Британската лира поскъпна рязко след това изявление на АЦБ, което намали опасенията за скорошно въвеждане на отрицателен основен лихвен процент.

Паундът вече поскъпва с около 0,22% към 1,36750 щатски долара, след като преди днешното решение на АЦБ поевтиня до 1,3570 долара. В същото време еврото поевтинява с близ0 96% към 0,8772 паунда, достигайки по този начин най-ниско ниво от месец май 2020 г.

Поскъпват и британските държавни облигации, в резултат на което доходността на 10-годините книжа се понижава с около 3 базисни пункта към 0,422% - най-висок доходността от март 2020 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени