Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вратарят на Аякс наказан за 1 година заради допинг

Андре Онана
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вратарят на Аякс Андре Онана бе наказан за 12 месеца, след като бе хванат с допинг. Камерунският национал направи извънсъстезателен тест на 30 октомври миналата година, като забранената субстанция фуросемид бе открита в урината му. Забраната важи за всички клубни и националния прояви. Клубът на Онана излезе с изявление на своя сайт, в което защитава играча, казвайки:

„На 30 октомври сутринта, Онана не се чувстваше добре. Той искаше да вземе хапче за това. Несъзнателно обаче той взел Ласимак – лекарство, което било предписано преди от жена му. Онана направи грешка относно продукта, взимайки по погрешка лекарството на жена си, което доведе в крайна сметка до тази мярка, взета от УЕФА срещу вратаря. В добавка, Дисциплинарната комисия на футболната асоциация обяви, че той не е имал намерение за измама. Въпреки това, Европейската футболна асоциация вярва, че предвид антидопинговите правила в сила, един спортист има дълг по всяко време да гарантира, че забранени вещества не влизат в тялото на даден спортист“, пишат от Аякс.

Клубът и Онана ще обжалват решението пред Спортния арбитражен съд (КАС). „Заставаме твърдо зад чистия спорт. Това е ужасно – за самия Андре, но и със сигурност за нас като клуб. Андре е топвратар, който доказа качествата си за Аякс през годините и е много популярен сред феновете. Надявахме се за условно наказание или по-къса забрана, защото той не е взимал лекарството с цел подобряване представянето си на терена“, заяви изпълнителният директор на амстердамци Едвин ван дер Сар. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна