Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон подкрепи общия подход на ЕС при покупките на Covid ваксини

Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон заяви в петък, че подкрепя централизирания подход на Европа за закупуване на ваксини срещу Covid-19 и че би било погрешно всяка отделна страна сама да купува ваксини.

На пресконференция след виртуална среща на Френско-германския съвет за отбрана и сигурност с участието и на канцлера Ангела Меркел, Макрон също така посочи, че макар Европейският съюз да е изправен пред ограничения при производство на ваксини, ситуацията ще се подобри от април.

Според него планът за масова ваксинация на стария континент ще "работи гладко" към периода април - юни.

Френският президент също така осъди Русия по случая с Навални.

Еманюел Макрон заяви, че "много категорично" осъжда поведението на Москва спрямо критика на Кремъл Алексей Навални - от отравянето му до арестуването му и до експулсирането на чуждестранни дипломати.

"Изразявам солидарност с трите държави, на които са изгонени дипломати", каза Макрон на пресконференцията след виртуална среща на Френско-германския съвет за отбрана и сигурност.

По-рано в петък Москва обяви експулсирането на дипломати от Швеция, Германия и Полша, обвинявайки ги в участие в незаконни протести миналия месец срещу арестуването на Навални.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна