Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Георгиева от МВФ настоява за повече помощ за страните с ниски доходи

САЩ са изправени пред риск от фалити и безработица, ако не оказват фискална подкрепа

Снимка: Twitter /KGeorgieva

В петък ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева призова развитите икономики да предоставят повече ресурси на страните с ниски доходи, като предупреди, че възникващото "голямо разминаване" в глобалния растеж може да рискува стабилността и да предизвика социални вълнения през следващите години.

Управляващият директор на Международния валутен фонд заяви пред репортери, че 50% от развиващите се страни са изложени на риск от по-голямо изоставане, което поражда опасения относно стабилността и социалните вълнения, предаде Ройтерс.

За да се избегнат по-големи проблеми, тя посочи, че богатите страни и международните институции трябва да предоставят повече средства. Силно задлъжнелите бедни страни обаче също трябва да търсят преструктуриране на дълга по-скоро, отколкото по-късно, и трябва да засилят условия за по-голям растеж, каза още Георгиева.

САЩ са изправени пред риск от фалити и безработица, ако не оказват фискална подкрепа.

Ръководителят на Международния валутен фонд предупреди, че Съединените щати са изправени пред възможна "опасна вълна" от фалити и безработица, ако не продължават да оказват фискална подкрепа, докато не приключи коронавирусната здравна криза.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че САЩ, най-голямата икономика в света, имат възможност да предприеме по-нататъшни действия и това би осигурило положителни ефекти, които да се разпространят в световната икономика.

На въпрос дали подкрепя антикризисния плана на президента Джо Байдън на стойност 1,9 трлн. долара, г-жа Георгиева каза, че МВФ подкрепя фокуса на плана върху ваксинациите, здравеопазването, подкрепата за безработни и помощта за щатските и местните власти.

Въпреки зараждащото се икономическо възстановяване, Кристалина Георгиева заяви, че рисковете остават, особено ако подкрепата не се оказва достатъчно дълго време.


"Все още съществува опасността, че ако подкрепата не бъде поддържана, докато не излезем трайно от здравната криза, може да има опасна вълна от фалити и безработица“, каза тя.

Агенция Ройтерс напомня, че през 2020 г. тя заяви, че банкрутите в САЩ са по-малко от средните през нормалните години поради фискалната подкрепа и е важно да се продължи калибирането на тази подкрепа през 2021 г., "като се подготвям внимателно за момента, в който някои бизнеси не оцелеят'.

"Искаме да видим внимателни, добре калибрирани политически действия. Искаме да имаме подкрепа за политиката “, повтори тя и днес и добави: "Необходими са големи грижи, за да не се окажем в трудна ситуация".

Георгиева призна загрижеността, изразена от бившия министър на финансите на САЩ Лорънс Съмърс за евентуално прегряване на американската икономика, но заяви, че е уверена, че новият министър на финансите Джанет Йелен ще следи внимателно тези рискове.

"Всъщност трябва да внимаваме за рисковете, но имаме възможно най-добрия финансов министър за справяне с този потенциален риск", каза шефът на МВФ и допълни: "И аз съм уверена, че ще се отделя много внимание на предвиждането и, ако е необходимо , предприемане на подходящи действия за справяне с тези рискове".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна