Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Nasdaq и S&P с рекордни върхове, след като Конгресът прие законопроекта за бюджета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основните американски фондови пазари приключиха с повишения петъчната търговия, като индексите Nasdaq Composite и S&P 500 затвориха в рекордни върхове, след като Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за бюджета, което ще проправи пътя за нови антикризисни финансови мерки на стойност 1,9 трлн. долара на президента Джо Байдън.

Междувременно Джо Байдън говори за състоянието на икономиката, очертавайки плана за възстановяване след коронавирусната криза, отбелязвайки провеждането на ваксинациите срещу Covid-19 като приоритет номер едно.

Индексът DJIA нарасна с 92,38 пункта (с 0,3%) до 31 148 пункта, което е с едва около 40 пункта под неговия рекорден връх от 31 188 пункта от 20-и януари.

Широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,39%, а технологичният Nasdaq Composite с 0,57%, като и двата индекса приключиха петъчната търговия в нови рекордни върхове съответно от 3 886,83 пункта и от 13 856,30 пункта.

В рамите на изминалата седмица DJIA се повиши с 3,95, S&P 500 с 4,7% и Nasdaq с 6%, като това се оказа най-силната седмица за Уолстрийт от началото на ноември 2020 г., когато се проведоха президентските избори в САЩ.

Днешното възходящо движение беше факт въпреки оповестените слаби данни за пазара на труда в САЩ през януари, които данни обаче подчертаха необходимостта от нов пакет държавна помощ за засегнатите хора и бизнеси от коронавирусната пандемия.

Подкрепа за силния тазседмичен подем на Уолстрийт оказаха и серията по-добри от очакваното финансови резултати на американските компании за последното тримесечие, както и инвеститорския оптимизъм за прогрес по отношение на процеса на ваксинация срещу Covid-19 в страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени