Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският износ за ЕС е намалял с 68%

Снимка: архив

Износът от пристанищата на Великобритания към Европейския съюз е намалял с над две трети през януари в сравнение със същия месец на 2020 г., показват данни на британската Асоциация на сухопътния превоз на стоки, предаде ДПА, като се позова на в. "Обзървър".

Макар че продължаващата пандемия от коронавирус е оказала влияние за ограничаване на търговията, асоциацията твърди, че значителна част от 68-процентното намаление се дължи на допълнителната документация и проверки, които са необходими сега, когато Великобритания вече не участва в общия европейски пазар.

Ръководителят на асоциацията Ричард Бърнет каза, че спадът в търговията е бил прогнозиран от организацията, която е поискала британското правителство да намери начини да намали бюрократичните пречки и да гарантира, че търговията ще устои след Брекзит.

"Смятам, че е доста разочароващо и дразнещо, че министрите са решили да не се вслушат в бранша и специалистите", заяви той.

По думите му много камиони, които докарват стоки от Европа, се връщат на континента празни, тъй като голям брой британски компании в момента дори не се опитват да изнасят за ЕС.

Бърнет отбеляза, че Великобритания има само около 10 000 работещи митнически служители - близо една пета от броя, който според асоциацията е необходим за осъществяване на ефективна дейност.

Има опасения, че ситуацията може да се влоши още повече, когато Великобритания започне от юли да извършва проверки на вноса от ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна