Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъбречни тумори отстранени с роботизирана хирургия

Доц. Калоян Давидов
Снимка: Токуда болница

Пациентите с бъбречни тумори са оперирани успешно с органосъхраняваща роботизирана хирургия, съобщават от болница "Токуда".

Млад мъж на 34 години и жена на 78 години с рак на бъбрека са оперирани с помощта на новоинсталирания хирургичен робот Да Винчи от последно поколение, който замени съществуващата система от предходна генерация.

Екипът на доц. Калоян Давидов, началник на отделението по Урология, прилага прецизна органосъхраняваща хирургия, с която и двата оперирани бъбрека бяха запазени, а туморите са успешно отстранени.

При младия мъж злокачественото образувание е с големина 9 см, а локацията добавя допълнително предизвикателство при хирургичното изпълнение. Въпреки това операцията е извършена отлично и завършва по план с частична нефректомия и запазване функционалната цялост на бъбрека.

И двамата пациенти са медицински лица, които се довериха на опита и възможностите на екипа в Болница Токуда. Към момента възстановителния период при тях протича нормално и без проблеми, посочват от лечебното заведение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна