Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров е в третия кръг на Откритото първенство на Австралия

Григор Димитров
Снимка: Ройтерс

Поставеният под №18 в схемата на Откритото първенство на Австралия по тенис Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира от Големия шлем.

Българинът се наложи над участващия с „уайлд кард“ представител на домакините Алекс Болт със 7:6(1), 6:1, 6:2 на „Маргарет Корт Арина“ в Мелбърн за по-малко от 2 часа игра.

Полуфиналистът от 2017 година Димитров стигна до точка за пробив в седмия гейм, но я пропиля след като прати топката от бекхенд в мрежата. Веднага след това пък 166-ият в ранглистата австралийски левичар стигна до брейк пойнт, но 29-годишният хасковлия хладнокръвно го отрази и после стигна до 4:4. В деветия гейм Григор имаше още две възможности за пробив, но отново не успя.

Сетът трябваше да бъде решен след тайбрек. В него Гришо доминираше напълно и смяната на половините дойде при 5:1 точки за него. Веднага след това направи 6:1 и затвори частта при първата си възможност след топка в аут на съперника.

Димитров отчая съперника си и продължи да е властелин на корта. Той проби без напрежение за 2:0. След това с шестия си ас той затвърди брейка, а моментално след това постигна и втори брейк. След изумителен уинър от форхенд резултатът стана 5:0. Григор подаваше за частта при 5:1. Набързо поведе с 40:0 и приключи незабавно сета с ас.

Григор Димитров мисли на корта.

Първата ни ракета не намали темпото и започна третата част с пробив на нула. Григор спечели 13 поредни точки до 15:15 в третия гейм. Закономерно дойде и втори пробив, който беше затвърден  след три спасени точки за рибрейк за 4:0. При 5:2 българинът сервираше за място в третия кръг. Той стигна до мачбол и го реализира след ретур в аут.

"Изминах дълъг път през последните три месеца и съм много щастлив, че успях да се справя и да продължа напред след победа над местен любимец. Радостен съм и от подкрепата на моите сънародници тук в Мелбърн и им благодаря искрено", каза Димитров след успеха.

"Опитвах се да бъда концентриран, да не изпускам момента и да не давам шансове на Болт да се върне в мача. Никога не знаеш колко още срещи ще изиграеш на даден турнир, затова сега просто се опитвам да се наслаждавам на играта. Винаги е много специално да се чувстваш у дома, когато си далеч от дома. Когато виждам българските знамена, играя по-добре. За мен е чест да играя в такава обстановка", добави с усмивка той.

Гришо завърши с 26 печеливши удари, от тях 10 аса, при 19 непредизвикани грешки, 4 двойни.

Димитров добави 90 точки за световната ранглиста, където е на 21-ото място, както и 165 228 щатски долара от наградния фонд.

Следващият съперник на Григор е поставеният под №15 испанец Пабло Кареньо Буста. Българинът води с 4-3 победи в директните им двубои. За последно обаче те играха през 2018 година на четвъртфиналите на турнира на клей в Барселона, когато Кареньо Буста се наложи с 6:3, 7:6.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна