Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Епизод 2 на подкаста "Здраве. Наука. Иновации"

Какви ваксини срещу Covid-19 се разработват и как науката се справя с пандемията

Отговорите дава доц. Борислав Борисов

Вторият епизод на подкаста за откритията в медицината "Здраве. Наука. Иновации" е посветен на ваксините, като достижение на науката и настоящото приложение на продуктите срещу Covid-19. 

Подкастът се осъществява с финансовата подкрепа на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

В този епизод ви срещаме с доц. Борислав Борисов, председател на Българска асоциация по клинични проучвания. От разговора с него ще научите подробности за всяка от ваксините срещу коронавирус, включени в процеса на имунизация у нас.

Доц. Борислав Борисов, председател на Българска асоциация по клинични проучвания

В епизода ще разберете още:

· Каква е разликата между ваксините срещу Covid-19, достъпни в България

. Какви иновативни подходи се използват за разработка на ваксини срещу коронавируса и защо стандартите са завишени

· Ще има ли ваксина и за деца

· Какви нови ваксини срещу коронавирус и други вируси и епидемии са в процес на разработка

· Какво сочат данните за странични ефекти

· Ще има ли лекарство срещу Covid

· Има ли човешка намеса при коронавируса

· За напредъка в генните терапии, които не лекуват, а премахват болестта и спряха ли почти всички други иновации в медицината, заради пандемията


Доц. Борислав Борисов завършва медицина с отличие във ВМИ - София. От 1990 до 1998 г. работи като асистент в Катедрата по анестезиология и интензивно лечение, ВМИ - София. Специализира в университетски клиники във Франция и Великобритания. Резултати от неговата научно-изследователска дейност в тези центрове са описани във водещи световни издания. Защитава докторат по медицина през 1997г. От 1998 до 2004 г. е директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. От 2004 г. се занимава с международна консултантска дейност в областта на лекарствената регулация и оценката на здравни технологии. Ръководи международен медицински център за клинични изпитвания.

Доц. Борисов е автор и съавтор на над 100 публикации и научни съобщения, цитиран 250 пъти в Scopus и Web of Science. През 2019 година избран за Председател на УС на Българската асоциация по клинични проучвания.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.