Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Циципас, Беретини и Фонини с трудни победи в Мелбърн

Стефанос Циципас ликува на колене след последната точка в мача.
Снимка: БТА

Поставеният под номер 5 в основната схема Стефанос Циципас трябваше да прекара на корта повече от 4 часа и половина, но все пак успя да победи в пета сета австралиеца Танаси Кокинакис и да се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия.

Гръцкият тенисист спечели срещата с 6:7(5), 6:4, 6:1, 6:7(5), 6:4, но с изключение на третия сет, в който спечели четири последователни гейма в края му, бе тестван максимално от намиращия се извън топ 250 Кокинакис.

Представителят на Австралия, който също е от гръцки произход, не успя да направи нито един пробив в мача, но за сметка на това показа много здрави нерви в решителни моменти и отрази 17 от общо 22 възможности за пробив. Освен това Кокинакис бе по-добър и в двата тайбрека в мача, като ги спечели на по 5 точки. Той наниза и 23 аса срещу 17 за Циципас, но не успя да се справи с отличната игра на съперника си на първи сервис.

Циципас спечели 80 от всички 93 разигравания при вкаран свой първи сервис, както и над 50 процента от точките на втори сервис, което много намали шансовете на австралиеца за пробив.

В следващия кръг Циципас ще играе с шведа Микаел Юмер, който спечели в четири сета срещу испанския тийнейджър Карлос Алкарас.

За третия кръг в Мелбърн се класира и деветият в схемата Матео Беретини. Италианецът се наложи над чеха Томаш Махач с 6:3, 6:2, 4:6, 6:3 за 2 часа и 43 минути.

Беретини наниза 19 аса в хода на срещата и допусна само един пробив, който дойде в последния гейм на третия сет. През останалото време италианецът контролираше играта срещу намиращия се на 199-о място в света Махач.

В изцяло италианска афера поставеният под номер 16 в схемата Фабио Фонини победи с 4:6, 6:2, 2:6, 6:3, 7:6(12) Салваторе Карузо.

Мачът продължи 3 часа и 47 минути, но веднага след края му двамата показаха, че са запазили сили и за разгорещен спор. Двамата разменяха реплики на висок тон в продължение на няколко минути, преди да се отправят към съблекалните.

Фонини (вляво) и Карузо спориха дълго след края на мача си.

Иначе самият двубой премина през серия от обрати. 28-годишният Карузо на два пъти повеждаше със сет, а в тайбрека водеше с 5:1 и със 7:5 точки. В петия сет обаче се играе до спечелването на 10 точки в тайбрека и Фонини първи стигна до такава. Той пропиля общо три възможности да затвори мача, спаси една такава при свой сервис и в крайна сметка от четвъртия път с мощен сервис по диагонало затвори мача с 14:12 точки.

В третия кръг Фонини ще играе Алекс де Минор (Австралия).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени