Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: По-плитка рецесия в Европа през 2020 г., но и по-слабо възстановяване през 2021 г.

3
Снимка: архив

Европейската комисия очаква малко по-плитка рецесия през 2020 г., но и по-слаб отскок на европейската икономика през настоящата година, тъй като втората вълна на коронавирусната пандемия принуди редица държави от ЕС да въведат ново строги ограничителни мерки. В същото време се очаква по-добро ускоряване на икономическото възстановяване едва през 2020 г. , показва "зимният "междинен доклад на ЕК, представен в четвъртък.

Комисията очаква БВП на еврозоната да нарасне с 3,8% през тази година - под есенната прогноза за растеж с 4,2%, след като икономиката на региона на единната валута отбеляза спад със 6,8% през 2020 г. (при предходна оценка за понижение със 7,8%). За 2022 г. се очаква ускоряване на икономическия растеж до 3,8% при предишна прогноза от миналия ноември за нарастване с 3 на сто.

Аналогични ревизии търпят и прогнозите за икономическото развитие в целия Европейския съюз.

След спад на БВП на ЕС с 6,3% през 2020 г. (при предишна оценка за понижение със 7,4%), комисията залага в своя зимен доклад растеж от 3,7% през тази и от 3,9% през следващата година. През миналия ноември ЕК очакваше нарастване на БВП на Европейския съюз с 4,1% през 2021 г. и с 3,0% през 2022 г.

"Краткосрочните перспективи за европейската икономика изглеждат по-слаби от очакваният през миналата есен, тъй като пандемията "затегна" своята хватка на стария континент", посочи Европейската комисия при представяне на зимните си междинни икономически прогнози за 27-членния единен блок.

"С оглед на това европейската икономика приключи 2020 г. и започна новата година на слаба основа. В края на тунела обаче се появи светлина. Тъй като кампаниите за ваксинация срещу Covid-19 набират скорост и натискът върху здравните системи ще отслабне, ограничителни противоепидемични мерки вероятно ще започнат да се отпускат постепенно", посочи още Комисията.

Актуални и предишни прогнози на ЕК за БВП и инфлацията в ЕС и еврозоната



Актуални и предишни прогнози на ЕК за БВП на отделните страни членки на ЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени