Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК отново понижи прогнозите си за глобалното търсене на петрол през 2021 г.

Заради продължаващата коронавирусна пандемия световното търсене на петрол през 2021 г. ще се възстанови по-бавно, отколкото се смяташе досега, заяви в четвъртък ОПЕК.

Според най-новият ежемесечен доклад на картела, търсенето ще нарасне с 5,79 млн. барел тази година до общо 96,05 млн. барела на ден, като това представлява понижение със 100 хил. барела дневно спрямо направената през януари прогноза.

"Удължаването на противоепидемичния локдаун и повторното въвеждане на частични ограничителни мерки в редица държави доведе до ревизии в посока надолу на нашите прогнози за първата половина на 2021 г. В същото време се очаква положително развитие на икономическия фронт, подкрепено от масивни стимулиращи програми, които да стимулира търсенето в различни сектори през второто полугодие", отбеляза ОПЕК в последния си доклад.

Прогнозата за ръста на доставките на петрол извън ОПЕК през тази година също бяха ревизирана надолу с 200 хил. барела на ден и вече се очаква те да нараснат през тази година със 700 хил. барела дневно спрямо 2020 г. до нива от 63,3 млн. барела на ден.

Перспективите за по-слабо възстановяване на петролното потребление вече накараха ОПЕК и неговите съюзници във формата "ОПЕК +" да забавят темповете на планираното повишаване на добивите през 2021 г., напомня Ройтерс.

Производителите на "ОПЕК +" намалиха доставките с рекордните 9,7 млн. барела на ден през миналата година, за да подкрепят пазара. През януари те се споразумяха да изпомпват допълнителни 500 хил. барела дневно съгласно план за постепенно разхлабване на наложените през миналата година производствени ограничения. Повечето петролни производители обаче започнаха да се връщат към ограничаване на доставките през този месец и през следващия месец.

Тези ограничения обаче допринесоха до повишаване на петролните цени към 13-месечни върхове през настоящата седмица.

"Докато световната икономика показва признаци на здравословно възстановяване през 2021 г., търсенето на петрол в момента изостава, но се очаква да се увеличи през втората половина на годината", посочва ОПЕК в последния си доклад.

В същото време петролният картел повиши прогнозата си за световния икономически растеж през тази година до 4,8% от 4,4% преди това, въпреки негативното въздействие на важни „предизвикателства“ като новите по-заразни варианти на Covid-19 и ефективността на разработени и вече прилагани ваксини.

"Глобалното разпространение на ваксинациите набира скорост, процентите на заразените с коронавирус намаляват в някои области, подобренията в лечението и нарастващото използване на съоръжения за бързо тестване ще окажат подкрепа за ускоряване на икономическата активност след първото тримесечие“, каза още ОПЕК.

ОПЕК очаква икономиката на САЩ да нарасне с 4,2%, докато БВП на еврозоната да се повиши с 4,1% през същия период. Икономиката на Япония пък ще се разшири с 2,9%, а китайската - с цели 7,4 на сто. Очакванията на ОИСР за икономиката на Индия също бяха повишени до ръст от 7,5% през 2021 г., за Бразилия с 2,9% и за Руси с 3 на сто.

В доклада се посочва, че добивът на суров петрол в рамките на ОПЕК е нараснал през януари със 180 хил. барела на ден до 25,5 млн. барела дневно.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени