Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НВУ-Велико Търново, се подготвя да бъде основна обучителна база

Снимка: архив

Националният военен университет във Велико Търново ще бъде една от основните обучаващи бази при изграждането на Единен център за подбор и подготовка на войници за армията и повишаване на квалификацията на нейния състав, което предвижда подобряване на материално-техническата база с финансиране от Министерството на отбраната.

Целта на мащабните ремонти е подобряване на условията за обучение на курсанти и войници и следдипломна квалификация на офицерите, подчерта началникът на Националния венен университет бригаден генерал Иван Маламов и поясни какво се планира:

"До края на годината ние да повишим нашата леглова база с възможност за настаняване на 1000 човека. Ще бъде подобрен и нашият учебен полигон. Националният военен университет е основната институция, която ще се занимава с доброволния резерв. Той стартира от 01.07. Ние сме готови за началото. Имаме подготвена база, имаме подготвени учебни програми".

Първият прием е за 150 човека. За 6 месеца те ще преминат през три етапа - начална и специална подготовка, както и изпълнение на задачи, свързани с Българската армия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна