Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на икономическите нагласи в Германия през февруари

Нагласите на германските анализатори и инвеститори се подобриха през февруари изненадващо силно за втори пореден месец, тъй като се очаква потреблението да се ускори, а водещата европейска икономика да се върне на пътя на растеж през следващите няколко месеци.

Това показват резултат от последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна силно през февруари до 71,2 пункта от 61,8 пункта през януари и при осреднена прогноза за понижение към 59,6 пункта.

Въпреки че индексът остава под своя 20-годишен връх от миналия септември на ниво от 77,4 пункта (най-високо ниво от май 2000 година), той нараства за трети пореден месец, след като в началото на новия противоепидемичен локдаун през миналия ноември се срина до 39,0 пункта.

Zew индекс на експертните икономически нагласи

В същото време обаче индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, се понижава през февруари до -67,2 пункта от -66,4 пункта в началото на годината и при очаквания за спад към -67,0 пункта.

"Експертите на финансовия пазар са оптимисти за бъдещето. Те са уверени, че германската икономика ще се върне по пътя на растежа през следващите шест месеца. По-специално се очаква потреблението и търговията на дребно да се възстановят значително, придружени от по-високи инфлационни очаквания", коментира проучването президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

Днешното проучване също така показва, че и индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона се увеличи рязко през февруари с 11,3 пункта до 69,6 пункта. Показателят за текущата икономическа ситуация пък се повиши с 4,3 пункта до -74,6 пункта, отчита институтът Zew.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна