Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 3 на подкаста "Здраве. Наука. Иновации":

Какъв е достъпът на българските пациенти до генните терапии

Отговорите дава проф.Радка Кънева

| обновено на 18.02.21 в 08:46

Третият епизод на подкаста за откритията в медицината "Здраве. Наука. Иновации" е посветен на достиженията в генните терапии и генетичните изследвания и кои от тях се прилагат успешно в България.

Подкастът се осъществява с финансовата подкрепа на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

В този епизод ви срещаме с професор Радка Кънева, изпълнителен мениджър на Център по молекулна медицина на Медицинския университет - София. От разговора с нея ще научите подробности как изследването на гените подпомага лечението с прицелни и таргетни терапии при злокачествените заболявания.

В епизода ще разберете още:
  • Как гените и техните мутации определят нашите болести и как това спомага за поставянето на диагнозата и прецизирането на лечението на различни наследствени и социално - значими заболявания
  • Кои са достъпните генетични изследвания у нас и защо са толкова важни за последващото лечение на деца с редки болести
  • Кои генни терапии са разрешени у нас и кои успешно се прилагат
  • Кои са най големите достиженията на науката и медицината в света в тази област
  • Как генните терапии променят качеството на живот при тежки и нелечими заболявания


Професор Радка Кънева завършва висшето си образование в Биологически Факултет на  СУ “Св. Кл. Охридски”, специалност  биотехнологии, генно и клетъчно инженерство. Специализирала е молекулярна биология в Катедрата по биохимия на Университета в Оксфорд, Англия и молекулярна генетика в Института по човешка генетика, Университета на Бон, Германия като стипендиант на Alexander von Humboldt Research Foundation през 2000-2002 г. Защитава докторантура в областта на психиатричната генетика през 2000 г. Занимава се с диагностика на наследствени заболявания в Лаборатория по Молекулярна Патология,  СБАЛАГ ”Майчин Дом” до 2008 г.  
Проф.Радка Кънева, изпълнителен мениджър на Център по молекулна медицина на Медицинския университет - София
Проф. Кънева е изпълнителен мениджър на Център по молекулна медицина на МУ - София от създаването му през 2006 година. Центърът по молекулна медицина е водещ национален научно-изследователски център в прочване на генетични, геномни и епигенетични промени при чести социално значими и редки наследствени заболявания, онкологични заболявания, молекулярна патология, фармакогенетика и персонализирана медицина.
Главните изследователски интереси на проф. Кънева са в областта на невропсихиатричната и поведенческа генетика, онкогенетиката, фармакогенетиката и геномиката. Ръководител и участник в множество  национални и международни колаборативни проекти, свързани с онкогенетика, генетика на психиатрични заболявания, епилепсия, глухота, очни заболявания и  фармакогенетика.
Проф. Кънева е член на множество престижни международни професионални и научни дружества.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени