Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия може да повиши от април петролните си добиви заради ценовото покачване

Новината ограничи поредното поскъпване на петрола към 13-месечени върхове

Саудитска Арабия се стреми да увеличи производството на петрол, започвайки от април, тъй като цените на петрола се възстановят, внушавайки доверие на износителите на петрол, съобщи в сряда "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на съветници на кралството.

Новината е изненадваща, тъй като Рияд намали самоволно добива на суров петрол за февруари и март с 1 милион барела на ден.

"Намираме се на много по-добро място, отколкото преди година, но трябва да предупредя още веднъж срещу всяко едно самодоволството. Несигурността е много голяма и трябва да бъдем изключително предпазливи", каза принц Абдулазиз бин Салман, който е министър на енергетиката на Саудитска Арабия.

През изминалата седмица цените на петрола се повишиха до нива, които бяха наблюдавани за последно в началото на 2020 г., преди коронавирусната пандемия да удари света, предизвиквайки икономическа криза и рязко поевтиняване на черното злато.

След информацията на "Уолстрийт джърнъл" петролните фючърси поевтиняха рязко за кратко, преди да опитат по-предпазливо повишение в рамките на днешната търговия.

Към 18.00 ч. българко време фючърсите на петрола Брент с доставка през април се повишават с 0,45% към $ 63,60 за барел, след като по-рано през днешната търговия достигнаха нов 13-месечен връх от $ 64,75 долара, преди обаче информацията за Саудитска Арабия да доведе до рязкото им поевтиняване към $ 63,23 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през март пък поскъпват с 0,33% към $ 60,25 за барел, след като по-рано днес достигнаха ново най-високо ниво от януари 2020 г. насам около $61,26 за барел, преди информацията на "Уолстрийт джърнъл" да предизвика рязко тяхно поевтиняване за кратко към §59,75 за барел.

Графика на петрола брент / щатски долар



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени