Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската филхармония ще свири под диригентската палка на Фредерик Шаслен

Снимка: https://sofiaphilharmonic.com/

Диригентът, композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен ще гостува в зала "България" на 7 март.

Под диригентската му палка Софийската филхармония ще представи неговите "Тема и вариации за тромбон и оркестър върху симфония номер 3 от Г. Малер", Четири последни песни от Рихард Щраус и Симфония номер 38 "Пражка" от Моцарт, съобщиха от филхармонията.

Солисти в концерта са първият тромбонист на Концертгебау - Йорген ван Райен, и ученичката на Райна Кабаиванска - Мария Радоева.

Шаслен е роден в Париж, където получава образованието си в Парижката консерватория, както и в Моцартеума в Залцбург. Между 1987 и 1989 г. е асистент на Даниел Баренбойм с Оркестъра на Париж и на фестивала в Байройт. Бил е музикален директор на Операта в Руан (1991-1994), Симфоничния оркестър на Йерусалим (1998-2001, 2011-2019), Манхаймския национален театър (2004-2007), Операта на Санта Фе (2009-2013).

Дирижирал е множество оперни спектакли - в Метрополитън в Ню Йорк, операта в Лос Анджелис, Дойче опер - Берлин, Баварската Щатсопер в Мюнхен, оперите в Лайпциг, Дрезден, Мадрид, Болоня, Рим, Венеция, Торино, Токио, Осло, Копенхаген. Прави своя австрийски дебют на фестивала в Брегенц, в постановката на "Набуко" (1993, 1994), там през следващите две години дирижира и "Фиделио".

От 1997 г. е редовен гост-диригент на Виенската опера, където е дирижирал 250 спектакъла на 34 различни творби. А с Виенската филхармония е концертирал като диригент и като пианист. Сред изявите му напоследък са новите постановки на "Хофманови разкази" в Дрезден и в Копенхаген.

Автор е на есето "Музика във всяко чувство", публикувано в Париж (изд. France-Empire) и Германия (изд. Bohlau). През 2017 г. издава роман за живота на Малер "Да бъдеш Густав Малер" (изд. Fayard, Париж).

Като композитор създава пет опери, сред които особено известна е "Брулени хълмове". Има и над 50 вокални творби за сопран, мецосопран и баритон по стихове на Роберт Фрост, Жан Кокто и др. Откъси от оперите му са били изпълнявани и записвани от най-прочути певици, като Анна Нетребко, Натали Десай, Олга Перетятко и Диана Дамрау (тя включва арии на Шаслен в своя албум Damrau Forеver). Сред симфоничните му композиции са сюитата "Шагал", Gipsy Dance за цигулка и оркестър, Концерт за виолончело и други оркестрови опус.

От май 2019 г. се подготвя новата му опера-мюзикъл "Монте Кристо", поръчана от Пласидо Доминго за операта в Лос Анджелис. Планирани са постановки и във Валенсия, Париж, Монте Карло, Болоня, Лисабон и Виена.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени