Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основният опозиционен лидер в Грузия бе арестуван

Стотици полицаи участваха в ареста на Ника Мелия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на основната опозиционна сила в Грузия бе арестуван, предадоха световните агенции.

Ника Мелия бе задържан тази сутрин при полицейска операция в централата на оглавяваната от него партия "Единно национално движение" (ЕНП) в столицата Тбилиси. Причина за ареста е, че Мелия не платил гаранцията в размер на 40 хиляди лари (над 12 хиляди долара), за да бъде освободен по дело за безредиците по време на опозиционен митинг през юни 2019 г., когато бе направен опит за щурм на парламента. Той отхвърля обвиненията и твърди, че е съден по политически причини.

Лидерът на ЕНП - политическата формация, основана от живеещия в изгнание бивш грузински президент Михаил Саакашвили, - се бил барикадирал в една от стаите в партийната централа заедно със свои привърженици. Полицията използвала лютив газ, за да разпръсне поддръжниците на Мелия, след което го задържала.

Централата на ЕНП в столицата на Грузия Тбилиси

В операцията участвали стотици полицаи. Задържани били десетки поддръжници на Мелия.

Грузинската опозиция изрази възмущение от операцията, а западни съюзници на бившата съветска република отправиха предупреждения, отбелязва "Франс прес".

Заповедта за арест изостри политическата криза, обхванала страната в Южен Кавказ с население от 3,7 милиона души, след парламентарните избори през октомври. Управляващата партия "Грузинска мечта" обяви победа, но опозицията твърди, че изборите са били опорочени от измами и не признава резултатите.

Миналата седмица в сряда грузински съд постанови Мелия да бъде арестуван, защото не си платил гаранцията. Ден по-късно премиерът Гиорги Гахария подаде оставка в знак на несъгласие с решението за задържане на опозиционния лидер, което според него заплашва политическия мир в страната. Това стана на фона на опити на полицията да задържи Мелия, който се бе барикадирал в централата на ЕНП. След оставката на Гахария опозицията поиска нови избори. В петък управляващата партия обаче номинира за премиер Иракли Гарибашвили, а снощи парламентът утвърди новото правителство.

Миналата седмица Съединените щати и Европейският съюз изразиха безпокойство по повод съдебната заповед за арест на грузинския опозиционен лидер и призоваха правителството на страната да намери мирно решение на кризата и да гарантира независимостта на съдебната система.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!