Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на германските експортни очаквания и през февруари

Настроенията сред германските износители в индустриалния сектор се подобриха значително за втори пореден месец от началото на годината, показват резултати от проучване на икономическия институт Ifo.

През февруари индексът на производствените експортни очаквания в Германия се повиши до 10,7 пункта от 7,5 пункта през януари, като това е най-високото му ниво от септември 2018 година.

Силното представяне на китайската икономика и увеличаващото се производство в САЩ допринасят за подобряване на германските експортни нагласи, отчита Ifo институтът.

Химическата индустрия в Германия очаква значителен ръст на износа, както и производителите на машини и оборудване. След три поредни месеца на намаляващи експортни очаквания, автомобилните производители също разчитат на повече поръчки от чужбина

Очакванията за износ сред производителите на електрическо оборудване пък се повишиха до най-високото си ниво от февруари 2018 г.

В същото време обаче мебелната промишленост и германското производство на облекла все още са изправени пред трудности на международния пазар, като компаниите очакват значителен спад в продажбите.

Графика на промишлените експортни очаквания в Германия



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна