Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фед се ангажира да запази стимулиращата политика, докато икономиката на САЩ не се подобри

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл повтори обещанието на централната банка да поддържа лихвените проценти близо нула и програмата си за изкупуване на облигации, докато икономиката на САЩ не се подобри.

В своя шестмесечен доклад за паричната политика на Фед пред Сенатската банкова комисия, Джером Пауъл каза, че "икономиката на САЩ все още е далеч от нашите цели за заетостта и инфлацията и вероятно ще отнеме известно време, за да бъде постигнат съществен по-нататъшен икономически напредък".

"След рязкото възстановяване на икономическата активност миналото лято, след това импулсът се забави значително, като слабостта се концентрира в секторите, които са най-неблагоприятно засегнати от новата коронавирусна вълна", отбеляза Пауъл.

Той подчерта, че "Фед остава ангажиран да използва пълния ни набор от инструменти в подкрепа на икономиката и да помогне да се гарантира, че възстановяването от този труден период ще бъде възможно най-стабилно“.

Джером Пауъл отбеляза, че централните банкери смятат, че лихвените ставки трябва да останат близо до нулата, "докато условията на пазара на труда не достигнат нива, съответстващи на оценките на Фед за максимална заетост и докато инфлацията не се повиши до 2% и не остане за известно време малко над това целево ниво".

Фед планира да продължи програмата си за закупуване на държавни облигации и обезпечени с ипотеки ценни книжа със сегашния си темп от 120 милиарда долара на месец, докато не бъде постигнат "значителен по-нататъшен напредък“ в икономическото възстановяване на САЩ от коронавирусната криза, добави Пауъл.

"Всъщност не сме постигнали значителен напредък през последните три месеца, но очакванията са, че икономиката ще се засили, когато пандемията отшуми“, каза той в отговор на въпрос на сенатор Пат Тоуми от Пенсилвания.

Като цяло негово изказване пред банковата комисия на Сената отразяват предишните му коментари от време на редовни пресконференция и на различни други събития.


Независимо от това първоначалният силен спад на Уолстрийт се ограничи частично по време на изказването на шефа на ФЕД, като технологичният индекс Nasdaq Composite се понижава с около 1,8% близо два часа след старта на днешната търговия, в сравнение с първоначален спад с почти 3 на сто.

Няма сериозно изменения при търговията на американския дългов пазар, където доходността на държавни облигации на САЩ е без съществена промяна по време на показанията на шефа на Фед пред Сенатската банкова комисия.

Инвеститорите следяха внимателно речта на Джером Паул с оглед най-вече на силното нарастване през последните седмици на доходността на американските облигации, което беше и една от причините за напрежението на пазара на акции на Уолстрийт.

Въпреки това, Пауъл каза, че докато американската икономика може да отбележи силен растеж, ако ваксинациите помогнат за ограничаване на коронавирусната пандемия през втората половина на годината, икономическите предизвикателства остават в сила.

"Работата не е свършена. Трябва да завършим работата с пандемията, да я овладеем", посочи той.


Въпреки че има подобрение по отношение на здравната криза в страната и "продължаващите ваксинации дават надежда за връщане към по-нормални условия по-късно тази година, пътят на икономиката продължава да зависи значително от хода на коронавируса и предприетите мерки за контрол на разпространението му", каза Джером Паул.

Председателят на Фед също така отбеляза, че Съединените щати не трябва да бъдат първата държава в света, която въвежда цифрова валута.

Пауъл посочи, че Фед "внимателно разглежда" въпроса за цифровия долар както от политическа, така и от техническа гледна точка, добавяйки, че проектът има висок приоритет във Фед.

Вчера министърът на финансите Джанет Йелен разкри пред "Ню Йорк Таймс", че администрацията на президента Джо Байдън подкрепя изследването на жизнеспособността на дигиталния долар.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.