Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растежът на корпоративните кредити в еврозоната се забавя слабо, но остава висок в началото на 2021 г.

Предоставянето на банкови заеми за компаниите от еврозоната се забави леко в началото на 2021 г., но остава на историческо високи нива, въпреки че единният валутен блок изпадна отново в рецесия, а търговските банки обявиха, че затягат достъпа до кредити.

Това показват данни на Европейската централна банка, оповестени в четвъртък.

Растежът на банковите кредити за нефинансови корпорации в еврозоната се забави през януари до 7,0% спрямо 7,1% месец по-рано, но остана близо до 10-годишния връх от 7,4%, достигнат през май 2020 г.

Месечният кредитен поток към фирмите обаче се сви с 200 млн. евро, тъй като слабите нараствания в най-големите страни от блока - Германия, Франция и Италия - бяха компенсирани от спад на други места, включително Испания и Холандия.

С оглед на коронавирусната пандемия заради която беше затворена голяма част от икономиката на еврозоната, през миналата година фирмите побързаха да се възползват от спешните кредитни линии, подкрепени от правителствени гаранции и от финансирането от страна на ЕЦБ, което беше достъпно за банките при отрицателна лихвена ставка от 1%.

Последните проучвания на ЕЦБ обаче показват, че банките все повече се притесняват дали ще си върнат отпуснатите средства и поради това непрекъснато затягат стандартите за кредитиране, за да защитят собствените си финансови баланси.

В същото време растежът на банковото кредитиране за европейските домакинства се забави до 3% от 3,1%, но като цяло остава без съществена промяна от миналия април насам.

Общият размер на банковите кредити за частния сектор се повиши през януари с 5,1% на годишна база след растеж с 5,4% през предходния месец.

Годишният темп на растеж на парична маса (показателя на т.нар. "широки пари" - М3) пък се ускори през януари до 12,5% от 12,4% през декември 2020 г. най-вече в резултат на продължаващата програма на ЕЦБ за ежемесечни покупки на държавни облигации, известна като "количествени улеснения".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени