Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежкият червен кръст - любов от пръв поглед

Радостина Йорданова: Пандемията ми показа добрите лица на хората в България

| обновено на 01.03.21 в 09:20
Радостина Йорданова БМЧК
Снимка: БЧК

"Ние сме доброволци и това, което правим, го правим за да помагаме на тези, които имат нужда от нашата помощ. Помагам, защото искам, помагам, защото мога. Бъди доброволец, бъди част от нещо голямо!" Този призив на младите и запалени по каузата на Българския младежки червен кръст Радостина Йорданова отправи в края на нашия разговор пред БНР.

Но аз започвам с него разказа си за едно младо момиче, което не пести от времето и силите си в нито една ситуация, в която може да помогне на нуждаещи се хора от цяла България.
БЧК

Това е Радостина Йорданова -  доброволец в Българския младежки червен кръст от 2014 година. От сформирането на Младежкия авариен екип през 2018 година е и командир. Ради става активен доброволец още 14 годишна.

"Запалих се от моите братовчеди от Видинския край. На 14 години вече имах право да стана пълноправен член и веднага се записах. БМЧК за тези години ми е дал не само опит във сфери, в които не бих се развила, но и ме направи този човек, който съм сега."

Ради е преминала е през почти всички обучения в системата на БМЧК. Няколко години помага в реализирането на раздаването на пакети с храна за нуждаещи се в родния си край Видин. Най-вече с началото на извънредното положение, когато възрастните хора се нуждаят от грижи и помощ.


"Във времето на пандемия най-важното обучение беше социално - помощната дейност - работата с хора - не просто да се усмихнеш, а да помагаш реално", каза още тя.

"В началото на пандемията група от БМЧК изявиха желание да участват в правенето и разнасянето на пакети с храна за нуждаещи се хора, които са сами. Не мога да забравя как при поредния адрес във Видинска област една жена, която не повярва, че някой идва да и донесе храна, след като разбра, тя запя само за нас - запя невероятно - затова, че ние сме и помогнали в период на нужда..."

БЧК

Ради е наградена през 2019 е със званието "Млад отличник на БЧК", защото за нея да помага е като чувството да дишаш, да живееш.

"Благодаря на Областния съвет във Видин, че видяха в мен това, което правя с много желание - да помагам".


Ради става представител за Български Червен Кръст на 24-часовото международно излъчване на живо по повод 5-ти декември - Международен ден на доброволеца миналата година.

"Чувството беше невероятно да представя БЧК пред целия свят! Разказах за добрите хора, които разчитат на нас!".

БЧК


Ради работи и с деца, които в последствие стават членове на "Приятели на БМЧК", в който могат да участват деца под 14 години:

"Най-малкият във Видин е на 12 години."

Младата доброволка е втори курс студентка по археология към Софийския университет - науката на миналото, което също е друго нейно вдъхновение:
"Видинският край и по скоро родното ми село Балей са пълни с история, искам след време да се върна и да разкрия неразкрити тайни. За мен Видинският край не е западнал. Това е обидно. Хората във Видин са лъчезарни и искат нашия край да се развива. Вярвам, че това ще стане".

Радостина Йорданова БМЧК

Освен всичко това Ради е любител фотограф. Най- много обича за снима човешки лица. А любимото и място е устието на река Тимок, която се влива в река Дунав.

От 4 годишна танцува народни танци. Сега е част от фолклорната студия "Северняци".

Диян Димитров фотограф

Но ако с една дума трябва да опише с какво я вдъхновява за доброволчеството и как би вдъхновила и друг човек тази дума е:

"Живот. Това е начин на живот, който променя твоя собствен път и ставаш такъв, какъвто си."

Още в интервюто от рубриката "Младите хора, които ме вдъхновяват".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна