Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експертен съвет препоръча на лекарствения регулатор на САЩ да одобри ваксината на J&J

Групата експертни съветници към Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) гласува в подкрепа на разрешаването за спешна употреба на еднодозовата ваксина срещу Covid-19 на компанията Johnson & Johnson. Това е важна стъпка към разпространението на ваксината в САЩ, съобщава Ройтерс.

FDA вероятно ще разреши ваксината за спешна употреба в рамките на около ден, като я направи третата налична ваксина срещу коронавирус в Съединените щати и единствената, която изисква поставянето на една доза.

Съветът, състоящ се от лекари, експерти по инфекциозни болести и медицински изследователи, гласува единодушно (с 22 на 0 гласа), че ползите от ваксината надвишават рисковете при хора на възраст над 18 години.

Преди няколко дни компанията J&J заяви, че ще може да изпрати от три до четири милиона дози от своята ваксина още следващата седмица, ако получи разрешение за спешна употреба.

В проучване с 44 000 души ваксината на J&J като цяло е била 66% ефективна за предотвратяване на умерени до тежки случаи на Covid-19 в сравнение с хората, на които е било дадено плацебо.

Двудозовите ваксини, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna Inc, са около 95% ефективни в техните основни проучвания.

Експертите предупредиха да не се прави твърде голямо разграничение между ваксините, тъй като изпитванията имаха донякъде различни цели и, което е важно, проучванията на Pfizer/BioNtech и на Moderna бяха проведени преди в Южна Африка, Бразилия и Великобритани да се появяват по-заразните варианти на коронавируса.

Изпитването на J&J обаче беше в ход, когато новите варианти вече бяха разпространени и дори преобладаваха в някои страни, където беше тествана еднодозовата ваксина.

Ваксинацията с J&J е 100% ефективна за предотвратяване на хоспитализации 28 дни след поставяне на дозата и няма смъртни случаи от Covid-19 сред тези, които са били имунизирани.

По време на срещата на съвета към FDA, изпълнителен директор на J&J каза, че компанията разработва ваксина от второ поколение, която ще бъде насочена към съответния южноафрикански вариант и ще бъде готова да започне изпитвания във "Фаза 1" до това лято.

Ваксината на J&J може да се съхранява при нормални температури в хладилник, което улеснява разпространението, отколкото при тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, които използват РНК технология  и трябва да се съхраняват при доста по-ниски температури.

Ваксината на Johnson & Johnson използва вирус за обикновена настинка, известен като аденовирус тип 26, за да въведе протеини на коронавируса в клетките на тялото и да предизвика имунен отговор.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.