Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в Северна Ирландия след „спорна солова акция“ на министър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северноирландският министър на земеделието Гордън Лайънс, който е от Демократичната юнионистка партия, разпореди прекратяване на работата по изграждането на нови постоянни гранични постове и набиране на персонал за тях, което се изисква по сделката за Брекзит. Други министри обаче поискаха официално незабавна среща на местното правителството, защото поставят под въпрос едностранното решение на министъра и законността на подобен ход.

Гордън Лайънс заяви, че искането му е в отговор на „практическите трудности“, причинени от прилагането на Протокола за Северна Ирландия.

Той допълни, че има прекалено много несигурност около края на „гратисните периоди“ за стоките, първият от които, този за някои храни и пратки, изтича в края на април.

Северноирландският протокол е част от споразумението за Брекзит, с който се гарантира да не възникне твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Това става чрез оставането на Северна Ирландия в общия европейски пазар за стоки, което пък създава нова търговска граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

Група министри от други партии поискаха спешна среща на кабинета, окачествявайки решението на Лайънс като „спорна солова акция на министър-юнионист“. Те изтъкват, че са необходими общи усилия за намиране на функционални решения за намаляване на проверките и бюрокрацията за бизнеса през Ирландско море, а не създаване на по-голяма нестабилност, като не се спазват отговорностите, залегнали в Протокола за Северна Ирландия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени