Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изненадващо нарастване на германската безработица през февруари

Безработицата в Германия се повиши изненадващо през февруари за пръв път от юни 2020 г. насам, показват данни на Федералната агенция по заетостта, които опровергават очакванията за спад с оглед на оставащите в сила строги рестриктивни мерки за ограничаване на коронавирусната пандемия в най-голямата европейска икономика.

Бюрото по труда на страната обяви, че броят на безработните в най-голямата европейска икономика е нараснал през февруари на сезонно-коригирана база с 9 000 до общо 2,752 милиона след спад с 37 хиляди през януари, докато осреднената прогноза на финансовите пазари бяха за ново понижение с около 10 000.

"Държавната програма за съкратено работно време (Kurzarbeit), целяща да запази работните места, продължава да осигурява заетост в голям мащаб и да предотвратява безработицата," заяви шефът на Бюрото по труда Детлеф Шееле и добави: "Отделните сектори усещат различни ефектите от локдауна".

Германия е в локдаун от ноември насам, като ограничителните мерки бяха затегнати в средата на декември, тъй като страната се бори с втората вълна на коронавируса. Канцлерът Ангела Меркел заяви преди дни, че новите варианти на Covid-19 рискуват трета вълна на вирусната инфекция.

Междувременно равнището на безработица остана непроменено в сравнение с предходния месец в 6 на сто.

Агенцията по труда посочи, че около 2,39 милиона служители в страната са били на съкратено работно време през декември по правителствената схема Kurzarbeit, предназначена да се избегнат масови съкращения, като чрез държавната програма се предлага на компаниите субсидии, за да задържат работниците си поне на ведомост.

След като достигна своя връх от около 6 милиона през миналия април, броят на хората, ползващи програмата Kurzarbeit отбеляза устойчив спад, преди обаче да се покачи отново през ноември, когато започнаха новите рестриктивни противоепидемични мерки.

На некоригирана база нивото на безработица в Германия също остана без промяна в 6,3% спрямо януари, като през февруари броят на безработните германци на некоригирана база се повиши слабо до 2,904 милиона от 2,901 милиона месец по-рано.

Броят на регистрираните свободни работни места достигна през декември 583 хиляди, което е със 107 хиляди по-малко спрямо година по-рано.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.