Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският бизнес определи като "бедствие" постепенното облекчаване на Covid ограниченията

Германските бизнес организации изразиха тревога, след като канцлерът Ангела Меркел и регионалните лидери в страната се споразумяха за постепенно облекчаване на противоепидемичните ограничения, но добавиха "аварийна спирачка" за ново въвеждане на ограниченията, ако броят на заразените с коронавирус започне да излиза извън контрол.

"Резултатите от срещата на германските лидери са "катастрофа" за сектора на търговията на дребно“, посочи Щефан Гент, главен изпълнителен директор на асоциацията на дребно HDE, цитиран от Ройтерс.

Според петстепенния план, договорен късно в сряда, до 8 души от две домакинства ще имат право да се срещат след 8 март, като децата под 14 години ще бъдат изключения. Някои магазини, включително книжарници и градински центрове, също ще могат отново да отворят.

Други търговци на дребно ще могат да отворят отново само в региони, където броят на случаите на Covid-19 е под 50 случая на 100 000 души в продължение на седем дни. Ако този брой се повиши над 50, ще започнат да влизат в сила ограничения, при които клиентите резервират конкретен час, за да отидат до магазина.

"Не се виждат стабилни нива от 50 случая на заразени на 100 хиляди", посочи организацията HDE, добавяйки, че търговците на дребно вероятно ще загубят още 10 милиарда евро от по-слаби продажби до края на март в сравнение с 2019 г.

HDE също така е скептична относно възможността за пазаруване по уговорка, като отбеляза, че разходите за персонал и оперативни разходи вероятно ще бъдат по-високи от самия оборот.

Бизнес организациите призоваха за по-бърз напредък във ваксинацията и масовите тестове за Covid-19.

"За да се предотврати смъртта на бизнеса на широк фронт, икономическият живот трябва да бъде направен отново възможен колкото се може по-бързо", посочи Ханс Петер Волсейфер, президент на асоциацията, представляваща квалифицирани професии. "Решенията, взети сега, не оправдават това.“

Той призова за други критерии, които трябва да бъдат взети по-внимателно, вместо просто да се съсредоточават върху нивото на инфекциите, като например ситуацията в интензивните отделения в болниците, както и напредъка в тестването и ваксинацията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна