Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяване на търговския дефицит на САЩ през януари

Международният търговски дефицит на САЩ се разшири с 1,9% през януари до 68,2 млрд. долара, тъй като вносът на стоки скочи до рекорден връх на фона на силен отскок в потребителските харчове при по-слаб, макар и устойчив растеж на износа. Това показват данни на Департамента по търговия.

През януари 2021-а година международният дефицит на САЩ се разшири до 68,2 млрд. долара от 67,0 млрд. долара месец по-рано, като износът нарасна с 1,0% до 191,9 млрд. долара, докато вносът скочи с 1,2% до 260,2 млрд. долара. По този начин търговският дефицити отново доближи неговия 14-годишен връх от 69 млрд. долара, достигнат през ноември 2020 г.

Вносът на стоки нарасна с 1,6% до 221,1 млрд. долара, което е рекордно ниво на американския импорт, като износът на стоки също нарасна с 1,6% до 135,7 млрд. долара. Това стана факт, след като потребителските разходи се увеличиха през януари с най-силно темпо от седем месеца насам и след като домакинствата с ниски доходи получиха държавна финансова помощ като част от новия антикризисен пакет за близо 900-те милиарда долара за преодоляване на негативните последици от коронавирусната пандемия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна