Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонският външен министър на визита в Италия

Буяр Османи
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заминава в понеделник на работно посещение в Италия и във Ватикана, съобщи МИА.

В рамките на посещението Османи ще разговаря с италианския външен министър Луиджи ди Майо. В програмата на визитата има предвидена и среща с членовете на комисията по външни работи на долната камара на италианския парламент и с председателя й Пиеро Фасино.

В центъра на разговорите ще бъдат двустранните отношения, бъдещето на процеса на разширяване на ЕС, както и подкрепата на Италия за започването на присъединителни преговори със Северна Македония. Ще бъдат засегнати още задълбочаването на икономическите връзки и сътрудничеството в социалната сфера, се казва в съобщение на министерството на външните работи в Скопие.

Буяр Османи ще посети и Светия престол, където ще се срещне със секретаря на Ватикана за отношенията с държавите Пол Ричард Галахър. Теми на разговора ще бъдат възможностите за насърчаване на сътрудничеството между Северна Македония и Светия престол в сфери от взаимен интерес, както и въпроси, свързани с важни исторически връзки, споделени културни ценности и духовни традиции, се казва в съобщението.

Външният министър на Република Северна Македония ще се срещне в Рим и с представители на организации на македонската диаспора в Италия за разговори по въпроси, свързани с техните интереси, нужди и идеи. Ще бъде поставен акцент върху ролята на гражданите на Северна Македония, живеещи в чужбина, при провеждането на предстоящото преброяване на населението, както и върху начините за насърчаване на участието им в него.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна