Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и САЩ постигнаха сделка за земеделските квоти след Брекзит

Европейската комисия съобщи в понеделник, че Европейският съюз и САЩ са приключили преговори за коригиране на селскостопанските квоти на ЕС в Световната търговска организация (СТО), съобщава Ройтерс.

"Това споразумение - сключено в рамките на СТО - запазва първоначалните обеми, но ги споделя между ЕС и Обединеното кралство. То дава сигурност и стабилност на селскостопанската търговия и нашите пазари", заяви еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски относно сделката, свързана с новите обстоятелства след Брекзит (след излизането на Великобритания от ЕС).

Споразумението, обхващащо търговия за милиарди евро, включително на говеждо и птиче месо, ориз, млечни продукти, плодове, зеленчуци и вино, е резултат от двугодишните преговори. Идеята е предишните обеми на квотите за внос да останат непроменени и да се споделят между Европейския съюз и Великобритания.

Споразумението обаче предстои да бъде прието от Комисията и ратифицирано от Съвета и от Европейския парламент, след което да влезе в сила.

Европейският съюз води подобни преговори с 21 други партньори в СТО, като вече ги приключи успешно с някои държави, като Аржентина, Австралия, Норвегия, Пакистан и Тайланд.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна