Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на германския износ през януари в резултат на солидна търговия с Китай

Германският износ отбеляза изненадващо повишение през януари благодарение на солидна търговия с Китай, показват данни на федералната статистика Destatis.

Износът на водещата европейска икономика нарасна през януари на сезонно-коригирана база с 1,4% спрямо месец по-рано, когато се повиши с 0,4% (възходяща ревизия от предишна оценка за по-слабо нарастване с 0,1%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за свиване на експорта с 1,2 на сто.

В същото време вносът в Германия се сви през първия месец  на годината с 4,7% спрямо декември 2020г., когато отбеляза понижение с 0,1% и при осреднена прогноза за спад с 0,5 на сто.

Спрямо януари 2020 г. германският износ обаче се сви с 8,0%, а вносът с 9,8 на сто.

Destatis отчита намаляване на експорта на Германия през януари с 3,3% и на вноса с с 5,2% спрямо февруари 2020 г. - точно месец преди началото на коронавирусната пандемия в страната и въведените тогава за пръв път противоепидемични мерки.

През януари търговският излишък на Германия се сви слабо до 14,3 млрд. евро спрямо позитивен баланс в размер на 15,2 млрд. евро през декември, но при по-малък излишък от 13,7 млрд. евро година по-рано (през януари 2020 г.).

Графики на германския внос, износ и търговския баланс


Износът на Германия за останалите страни членки на ЕС се понижи през януари с 6,0% на годишна база до 54,5 млрд. евро, докато вносът от останалата част на съюза се сви с 5,9% до 44,3 млрд. евро.

Спрямо януари 2020г. немският износ в посока Обединеното кралство пък се срина с 29,0% до 4,3 млрд. евро, докато вносът от Великобритания спад още по-драстично - с 56,2% до 1,6 млрд. евро. Това е ясен знак за негативния ефект от реалното напускане на ЕС от страна на Великобритания от началото на настоящата година въпреки договорените двустранни търговски отношения след Брекзит.

Спад с 6,2% до 8,5 млрд. евро отбеляза и германския износ за САЩ, докато вносът от Съединените щати се сви през януари с 22,8% на сто до 4,7 млрд. евро.

В същото време обаче износът на Германия в посока Китай нарасна през януари с 3,1% спрямо година по-рано, достигайки размер от 7,5 млрд. евро, докато китайският внос във водещата европейска икономика се повиши с 1,1% до 10,5 млрд. евро.

Именно разрастващата се търговия с Китай помогна за изненадващото повишаване на германския износ през първия месец настоящата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна