Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари сигнализират за поредица от неточности в единната информационна система за ваксиниране

Д-р Галинка Павлова: След 11 март очаквам напрежение сред хората, записали се за имунизация през платформата

Задължително е разделението на потоците от пациенти за ваксини и за преглед

Д-р Галинка Павлова - управител на ДКЦ 5 във Варна "Света Екатерина"
Снимка: Личен архив

"В нашето ДКЦ има разделение на потоците от пациенти, които идват за ваксинация и които са за преглед при специалист, дори имаме два отделни имунизационни кабинети - за хората, които са за реваксинация, и за тези които идват за първата доза, и тези кабинети са с отделен вход", каза пред  БНР д-р Галинка Павлова, управител на ДКЦ 5 "Света Екатерина" във Варна във връзка със запитвания на граждани, че при общопрактикуващите лекари се ваксинират и преглеждат по едно и също време всички чакащи.

"Дори сме отделили за целта друг персонал от клиниката, а не от специалистите, за да няма недостиг на кадри", поясни тя.

"Освен това, благодарение на Община Варна в ДКЦ 5 ще имаме в най-скоро време кабинет за преглед на всички желаещи с постковид реакции - той ще е достъпен за всички, без направление и работата на кабинета ще се финансира от общината - това беше единодушно гласувано на сесията на общинския съвет във Варна.

Имаме също и отделен кабинет за прегледи на пациенти със симптоми на Covid-19, така че да не се превърнат ДКЦ-та в огнища на зараза. Ако има клиники в по-малките населени места, при които се смесват потоците, и при тази трета вълна на пандемия, това ще доведе до още по-голямо разпространение на вируса", категорична е д-р Павлова.

ДКЦ 5

Д-р Павлова заяви, че досега не са имали проблем със списъците на чакащите за ваксина и дори имат отделен служител от клиниката, който прозвънява всички по списъците с приоритетните групи от общината и дава час на всеки един от тях.

"Организацията вървеше много стройно до днесНие сме много притеснени от т.нар. единна информационна система за записване за ваксина. Едва днес ние получихме достъп до нея, за да видим колко са записалите се за имунизация в нашето ДКЦ. И какво виждаме -  за един и същи час има записани по 7-8 пациенти за ваксина - и за реквасинация и за първа ваксина - тоест има дублиране на часове.

От друга страна всеки има право да си запише избор на ваксина, на мен ми звънят по телефона и ме питат - след като съм се отбелязал с ваксина на "Модерна", защо ми се поставя друга - да, обаче на "Модерна" във Варна изобщо не е доставена. А пък ако е отбелязал човек, че иска с ваксина на "Пфайзер", повече от месец от тази ваксина нямаме, тя беше за хора от първата линия.

След 11 март очаквам напрежение сред хората, записали се за имунизация през платформата", категорична е д-р Павлова.

Още за един проблем сигнализира д-р Павлова - електронната платформа за записване на желаещите да се имунизират е с грешна информация за имунизационния кабинет в ДКЦ 5 Варна:

"Посочена е локализация на мястото на УМБАЛ "Св.Марина", сгрешено е работното време и не съответства на подаденото от нас в РЗИ.

Освен това са дадени часове хората да се записват от сутринта до вечерта - а ние сме подали друго работно време, което сме го разделили за реваксинация предиобед и за първа доза след 12 часа. Няма такова нещо - системата записва кой когато иска.

А на всичко това - в системата са подадени са телефоните на директорите на ДКЦ - и ние сме подложени на телефонен тероризъм", посочи още медикът.

БГНЕС

Д-р Павлова подчерта, че оставена в този вид, системата ще генерира не само напрежение, а и хаос - затова тези несъвършенства трябва да се коригират много спешно.

По думите й има още един проблем и той е свързан с това, че от всяка бройка използвана ваксина остават още по две дози като количество ваксина при "АстраЗенека", които могат да се използват за други пациенти, и по още една остатъчна доза при ваксината на "Пфайзер", извън определените от фирмата дози за ваксиниране.

"Понеже нашите инжекции са с такива игли за ваксиниране и са прецизни, ние можем да изпълзваме цялото количество от едни флакон ваксина, но така тези пациенти извън посочената бройка по регламент в системата, не можем пък да ги впишем в регистъра за ваксинирани.

Сигнализирахме РЗИ и за този проблем - дадоха си разрешение за един пациент в повече да ваксинираме над допустимата бройка. Този проблем е и при общопрактикуващите лекари. И при тях остават неизползвани две дози, а при този недостиг на ваксини това не е е редно", смята д-р Павлова.

"Дано до 12 март системата стане реално работеща и полезна за желаещи имунизация и имунизиращите екипи", надява се тя.
Д- р Галинка Павлова над 20 години успешно менажира дейността на общинско дружество „ДКЦ V Варна - Св. Екатерина“ ЕООД в качеството си на управител. От 2019 г. е главен асистент в катедра „Здравна политика и мениджмънт“ във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София.Освен клинична специалност по „Оториноларингология“ има защитени магистърски степени по стопанско управление със специалност „Здравен менисжмънт“, „Управление на международни и бизнес проекти“ и „Психология и психопатология на развитието“. От 2017 г. притежава научно-образователна степен „Доктор по медицина и организация на здравеопазването и фармацията“. Д-р Павлова е и бивш заместник - председател на Българския лекарски съюз с ресор "Извънболнична медицинска помощ".
Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени