Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния почита паметта на политзатворниците от времето на комунизма

Посетители през 2019 г. фотографират килиите на Секуритате – зловещата служба за държавна сигурност на Румъния от времето на комунистическия режим, Букурещ, сградата на бившето МВР.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Деня на политическите затворници антикомунисти и на депортираните от Румъния в периода 1944-1989 г., в северната ни съседка отдават почит на жертвите и пострадалите от репресиите на тоталитарния режим. В изявление по този повод председателят на Камарата на депутатите Лудовик Орбан изтъква, че политическите затворници на комунистическия режим все още не са получили справедливост. Това съобщава БТА, като цитира Аджерпрес.

Мъчителите и главните отговорни лица за тези престъпления бяха забравени и заобикаляни от закона в продължение на две десетилетия, посочи Орбан и отбеляза, че днешният ден подлага съвестта на "изпит, без който не могат да бъдат излекувани дълбоките рани, които комунизмът е оставил след себе си".

В послание във Фейсбук Лудовик Орбан припомни, че едва преди 10 години Румъния е приела закон, с който се отдава почит на жертвите на комунистическия режим.

"9 март е Денят на политическите затворници антикомунисти в периода 1944-1989 г., посветен на паметта на стотиците хиляди румънски граждани, интернирани в 44 затвора и 72 трудови лагера на една зловеща система за политически репресии. И днес не знаем точния брой на жертвите, много от които са прекарали дълги години затворени без процес и без присъда; имената им са пропускани в официалните документи на режима, а историците ще работят още най-малко едно поколение, събирайки информация за мащабите и гнусните форми на комунистическия гулаг в Румъния", посочи Орбан.

"Ужасът от системата на концентрационни лагери е държал цялото общество заложник на страха, накарал е мнозина да се откажат от идеала за свобода, а днешният ден е посветен на онези, които са се сблъскали директно, без никаква защита, с най-големите злоупотреби, мъчения и несправедливости на комунистическия режим", отбеляза Орбан.

В посланието си по същия повод премиерът Флорин Къцу заяви, че страданията и жертвата на тези, които са имали смелостта да се противопоставят на тоталитарните власти, "не могат и не трябва да бъдат забравени".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна